Anna syr

 

Undertrådsspolning och smörja

Tredje djupdykningen i Husqvarna Freja kommer här. Denna gång handlar det om undertrådsspolningen och lite annat smått och gott.

Undertrådsspolning. Enklare än den ser ut.

Längst till höger ska det sitta en gummipackning som min Freja tyvärr har blivit av med. Jag improviserade med några vanliga gummisnoddar som jag lindade upp ganska hårt. Funkar hur bra som helst – huvudsaken är att metallkanterna inte går emot vevhjulet så det blir fula märken och oljud. Det bör dock inte vara särskilt svårt att hitta reservdelar, antingen från kasserade maskiner eller från din lokala byggfirma eller verkstadskille.

För att spola upp ny undertråd tager man alltså ur den tomma spolen ur skytteln (se tidigare inlägg) och sätter in den i den här mojängen. För att öppna hållaren drar man i skruven längst till vänster i bild. Då öppnas hållaren såpass att man kan pilla ut/in spolen. Om det går trögt så plocka fram smörjoljan – gäller överallt på din Freja.

Spole, med två olika ändar

Själva spolen har ett hål i ena kanten. Det ska vändas åt höger för då passar det in på plutten i hållaren. Vänder man den åt fel håll passar det inte alls, vilket tog mig en stund att upptäcka. :)

Hållaren med plutten där hålet passar. Eller han- och honkontakt som man säger nu för tiden.

Trädningen

För att trä spolningen sätter man som vanligt trådrullen upptill och drar ner tråden i spåret, mellan trådspänningsskivorna och snurrar fast den på spolen. (Det spelar ingen roll åt vilket håll du snurrar, men om tråden inte vill spola upp sig så kan du byta håll på antingen snurrandet eller trampandet/vevandet.)

Sista momentet är att höja upp hela spolmekanismen tills den går emot drivhjulet. Det gör du med den lilla skruven på undersidan. Sen är det bara att köra på tills spolen är full.

Sänk spolmekanismen, klipp av tråden och ta ur spolen. Grattis, du är klar!

Sen var det ju det där med trådbanan och undertrådsskytteln som inte ville sig riktigt förut. Nu har jag fått kläm på hur det ska vara.

Tråden ska in i skåran i överkant ...

... och ut bakom den här långa bågen.

Inte perfekt men långt bättre. En sista justering av övertråden så blir det kanonbra!

Freja på kant. Och Flingeling i bakgrunden.

Det är både nyttigt och kul att lyfta upp maskinen och se hur de olika delarna rör sig. Var beredd med smörja, trasa och tops – det är alldeles säkert dammigt och kletigt av gammal smutsig olja. Går det trögt någonstans så behövs det ny olja, det både rengör och smörjer. Glöm inte att torka bort överskottet.

Det blir en koll till på Frejan snart. Då kommer bilderna från när jag skruvade av fronten och trodde att jag aldrig skulle få på den igen. :)

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen