Anna syr

 

Spolkapseln till Freja

Ronja, lycklig innehavare av en Husqvarna Freja trampmaskin, frågade nyss om jag visste hur man gör med spolen för undertråden på Freja. Och eftersom jag 1) inte hade något särskilt annat för mig och 2) blev nyfiken så testade jag.

(Ha överseende med den risiga bildkvaliten är ni snälla. För att vara tagna inomhus på kvällen med mobilkameran är de faktiskt inte så pjåkiga. Men jag borde verkligen hitta batteriladdaren till den stora kameran snart.)

För att allt det mekaniska ska röra sig smidigt kan man behöva smörja de olika rörliga delarna. Min Freja behövde en skvätt 5-56 undertill.

Undertrådsspolen får man fram genom att öppna det vänstra locket och vrida hjulet långsamt tills hela spolen syns. Om locket är trögt så smörj runt kanterna! (Jag drog i det högra locket också men det rörde sig inte en millimeter. Det verkade inte behövas heller som tur var.)

Sen drar man ett bestämt litet extradrag i locket och vips hoppar kapseln upp. Bara att plocka upp.

För att plocka ut trådrullen petar man en av ändarna utåt så att sprinten i den andra änden lossnar. För att sätta i den prickar man bara i sprintarna i de små hålen i kapseln igen.

Tråden verkar bara löpa ut genom hålet i den tvära änden, vilket gör mig lite fundersam eftersom trådspänning brukar vara svårare än så. Men jag kan ju återkomma till trädning och andra roliga detaljer längre fram om jag själv, Ronja eller någon annan skulle undra.
OBS! Uppdatering – så här ska tråden gå!

Man stoppar i kapseln i maskinen på samma sätt som man får ut den. Upp med vänsterluckan på vid gavel, pilla ner kapseln med den platta sidan framåt, trådänden åt höger och spetsen åt vänster. Stäng luckan och kör!

Hoppas detta löser ditt problem, Ronja. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!

3 kommentarer

 1. 1
  Ronja:

  Hej igen…..
  Tusen tack för snabbt svar… Och total lycka när det visade sig att jag har helt rätt spolkapsel. Jag har ju bara lagt den fel… Hade inte en tanke på att lägga i den på sidan…

  Nu kommer vi till nästa bekymmer ;)
  Hur fiskar jag upp undertråden och hur skall jag trä övertråden?
  Och åt vilket håll ska del långa skåran vända på nålen??

  Är så lycklig och ivrig på att få igång min lilla Freja

  Tusen tack

 2. 2
  Malin:

  Skönt att se att du verkar vara igång med livet igen!
  Kram!

 3. 3
  Elisabet i Järfälla:

  Hej!
  Jag har också en Freja, men inte kommit igång med den. Måste nog testa efter din beskrivning
  Elisabet i Järfälla

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen