Anna syr

 

Frejas trådspänning

(Det här blogginlägget blir precis lika symaskinsnördigt som rubriken antyder. Bara så ni vet. Jag har varnat er.)

Övertrådens trådbana. Klicka för större bild.

Tråden ska gå så här:

1. Trådrullen på en av pinnarna på ovansidan
2. Genom öglan och haken
3. Under spolen för trådspänning
4. Upp genom haken som lyfter tråden
5. Ner till haken ovanför nålen
6. In i nålsögat framifrån

Nålen kläms fast en en liten skåra där man ser tråden gå förbi på bilden. För att byta nål lossar man lite på skruven och pillar ut den gamla nålen. Eftersom skaftet på nålen är runt kan man råka sätta den fel så kolla att skåran för tråden längs nålen hamnar rakt fram. (Det är i den skåran som tråden löper när den går genom tyget för att minska slitaget på fibrerna.) Om nålen hamnar snett kommer det antagligen att bli fula stygn och/eller hoppstygn eftersom tråden inte kommer i rätt position för griparen.

Undertråden dras upp som på en modern maskin. Klicka för större bild.

Trådspänningen behöver justeras mer.

Trådspänningen styrs av den högra skruven på toppen av fronten, rakt ovanför den stora runda spolen. Skruvar man åt ena hållet klämmer spolen åt tråden hårdare,  lossar man skruven blir spolen lösare. Testa och se! Sladdriga stygn behöver tajtare spänning och tvärtom.

Jag har inte fått till trådspänningen helt rätt än. Övertråden är okej men undertråden är helt slapp. Antingen beror det på undertrådsspolen eller på den vänstra skruven som jag inte kunde lossa alls. Kanske blir jag klokare i morgon när 5-56 har fått verka lite längre och skruven tillkännager vad den är bra för.

PS. Efter att jag skrev detta har jag skruvat isär Freja och smörjt en del men inte provsytt än. Det kom lite annat i vägen. Mer i ämnet och lite inside-bilder kommer i alla fall snart. Lycka till så länge!

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen