Anna syr

 

Baksidesvånda

Undrar just hur mycket av min potentiella sytid som jag ägnar åt att ha ångest över att behöva kvilta saker? Nu har jag suttit i tre dagar och våndats över baksidan till flättoppen.

I tre dagar har den legat och stirrat på mig. Den hade ju kunnat kvilta sig själv vid det här laget.

Fleecen jag köpte var naturligtvis för smal så jag får skarva den, och att få det gjort verkar svårt. Skulle hjälpa om jag hade en stor golvyta att lägga ut den på, men såna har vi brist på här i lilla radhuset.

Bästa metoden att skarva för smala baksidor är ju att klippa dem på diagonalen, förskjuta halvorna och sy ihop dem igen. Vips har man ett bredare och kortare tyg med en söm som inte bulkar sig när man viker kvilten. Det såg jag på The Quilt Show någon gång i tidernas begynnelse och har använt med framgång sedan dess. Ja, i alla fall när jag har haft plats för det. :/

Bästa sättet att ändra proportionerna på ett baksidestyg. (Måtten är bara exempel, räkna och mät själv.)

Nåla förresten noga om du syr på det här sättet, det blir över två meter söm på skrådden och sånt är trist att sprätta. Tro mig på mitt ord.

Nä, nu när jag har ventilerat ångesten en stund ska jag ner i vardagsrummet och dra undan möblerna. Jag har en kvilt att göra färdig så jag har verkligen inte tid att sitta här och älta!

12 kommentarer

 1. 1
  ingrid:

  Lycka till, hoppas du blir nöjd och får en skön helg!

 2. 2
  Josefine:

  Tack för tipset, det var ju smart!

 3. 3
  Anna-G Johansson:

  Det sättet med skarvning av baksida har jag ALDRIG förut sett! Det verkar mycket fiffigt.
  Jag brukar också gruva mig något fruktansvärt när jag ska göra stora saker, macka dem eller själva kviltningen. Huu. Men hur det är så går det bra när jag väl tar tag i det. Dock har jag nog mer plats att lägga ut, och om det är för trångt här så gör jag det när kvltgänget samlas, för där finns det stor golvyta. Och så kan man få hjälp!!!

 4. 4
  Lotta:

  Det var bra alldeles för enkelt för att komma på men ska inte glömmas bort!

 5. 5
  Maria:

  Jag tycker att det största problemet med stora tyggrejer på golvet är att de stora fina tygbitarna blir så dammiga. Jag förstår verkligen inte hur det går till *Hahaaa*

 6. 6
  Jenny i Billdal:

  Lycka till från Mrs quilt-ångest! Har urlång ställtid på att quilta. Evigheter sen jag quiltade nåt riktigt stort. Funderar på att ge mig själv en utmaning nån gång nästa år att jag BARA får quilta under en viss period. Typ en helg. Nej, en månad får det nog bli annars blir det inte mycket gjort. Kram

 7. 7
  En bok om dagen:

  Så väldigt finurligt! Det tricket hade jag inte kunnat lista ut på egen hand… När jag hade för smalt bakstycke till en stor quilt, skarvade jag med en två deciemeter bred lappremsa (av framsidans tyger) och lade den mitt i bakstycket. Det blev också fint, men förutsätter ju att det finns tyger att ta av! ;-)

 8. 8
  Gunilla i SALA:

  Hej.
  Det tipset har jag heller aldrig stött på! Mycket bra.
  Något att tänka på att dela med sig av sådant som vi tycker är självklart. Vi sitter nog alla med tips som vi tror ”alla” känner till.

 9. 9
  Birgitta i Arboga:

  Det var ett bra tips som jag aldrig hört eller sett förut. Hoppas att jag mins det när det blir aktuellt.

 10. 10
  Kristin i Borås:

  En himla smart idé att göra ett tyg bredare! Tack, den tar jag med mej! Följer din flätkvilt med spänning – vet hur det är att ha ångest inför kviltingen ;)

 11. 11
  Wivi:

  Himla smart sätt att skarva. Lägger du fleecen omlott och syr över eller räta mot räta och syr en vanlig söm?

 12. 12
  Anna:

  Wivi – räta mot räta, smal sicksack (fleece) eller raksöm, fingerpressar sömsmånen öppen.

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen