Anna syr

 

Vad gör Rikstäcket egentligen?

Jag är inte med i Rikstäcket (den svenska riksföreningen för lapptäcksentusiaster). Jag vet inte riktigt vad man gör i Rikstäcket förutom att ha årsmöten och ge ut medlemstidningen Rikstäcket. Varför ska man vara med där egentligen? Jag hittar ingen intressant information på hemsidan och jag har inte hört något roligt från mina syvänner på träffar eller via nätet. Berätta gärna vilket utbyte man har, jag är idel öra.

Är du med i Rikstäcket? Svara gärna i enkäten till höger.

24 kommentarer

 1. 1
  Lizzan:

  Jag är oxå idel öra, för jag inte heller förstått… Kram Lizzan

 2. 2
  eva johansson:

  Nej,det kan man undra.
  Jag får ju skylla mig själv eftersom jag inte gör motioner och sänder in. (Är ju ordförande i KviltSystrarna och med. i RT)Å andra sidan har mina SYstrar inga åsikter heller.Eller rättare sagt jag vet inte om de är medlemmar,för jag är ingen polis!!
  Min tid går faktiskt åt till mina vänner på nätet ,,de känner jag ger mig mer inspiration,just nu iaf!!dessutom tar min 6600 resten av tiden.
  Vi som är medlemmar får ifs skylla oss själva att det är som det är!!För vill vi kan vi säkert påverka……/kramen på dig<3

 3. 3
  Karin i Tåsjö:

  Hej, enda orsaken till att jag är med i RT är att det är ett krav för att få vara med i Jämtkvilten som har en del trevliga aktiviteter. MVH Karin

 4. 4
  Birgitta i Arboga:

  Jag är med i Rikstäcket. Varför? Från början för att få tidningen. Då visste jag inte om någon annan som var på svenska eller norska. Fat Quarter fanns inte då. Det är nog mest slentrian att jag fortsätter vara med.

 5. 5
  Elisabet Bergkvist:

  Jo,jag är med. När jag gick med i Djärva lappar var man tvungen att vara medlem, men så tror jag inte det är nu.
  Ibland är tidningen bra ibland inte, men den har blivit mycket bättre på senare år. tycker också att årsmötena är en trevlig träffpunkt, när de är i Stockhplmregionen.Förstår dock att de måste flytta norr eller söderut ibland.
  Håller med Eva om att jag engagerar mej inte heller och då får man skylla sej själv lite-tycker jag
  Hälsn Elisabet i Järfälla

 6. 6
  Mia:

  Jag är med, men läser bara tidningen, här i stan finns tyvärr ingen lokalgrupp, det hade varit roligt att få träffa andra quiltvänner på riktigt, därför är listan så viktig för mig. Jag har gått med i BRAK (Broderiakademin), kul att få komma hemifrån en dag varannan vecka.

 7. 7
  Ingrid Reinius:

  Jag gör som Birgitta i Arboga, är med av ren slentrian. Därför har jag bestämt mig för att det inte blir någon fortsättning med Rikstäcket fr o m 2011.

 8. 8
  My:

  Jag är inte med. Har kanske inte tilltalat mig tillräckligt? Vet inte riktigt varför men känner som du Anna att jag vet inte vad hela Rikstäcket idén går ut på förutom att ha en massa trevliga lokalgrupper. Så jag skulle också gärna vilja veta vad RT gör :) Kram

 9. 9
  Cissi i Uppsala:

  Jag är med och tycker att det är trevligt att få tidningen. Håller med om att man bör engagera sig om man vill ha någon form av aktivitet. Föreningen fyllde nog ett hål innan internet, men nu finns det ju quiltlistor att gå med i på nätet. Jag kommer dock att kvarstå som medlem även om jag deltar i olika grupper både IRL och på webben.

 10. 10
  Lena P:

  Det är detsamma för mig som för Birgitta, får se om jag blir kvar nästa år men tycker att tidningen har blivit bättre.

 11. 11
  Jenny i Billdal:

  Jag har varit medlem. Gick med när jag slutade gå regelbunden kurs och ville ha lite info/inspiration från likasinnade och möjlighet att gå enstaka kurser. Efter detta har jag gått med i Q&L-listan och i Lapphexorna här i Göteborg och får ju på så sätt massor av det samma. Deltog i tvådagarskurs i Löftadalen i Åsa förra sommaren. Det var jättetrevligt, även om jag inte hade möjlighet att stanna på kvällsaktiviteten. Men sen måste jag missat att betala in ny avgift för i våras kom jag på att jag inte fått tidningen på ett bra tag. Sen har det inte blivit av att jag tagit tag i det. Jag vet att de gjorde om hemsidan så att en hel del info är bara för medlemmar (men jag ska erkänna att jag inte var inne och kollade någon gång), så den kanske är mer givande för de som har lösenordet. Sen är väl RT ganska central i arrangemang av NQT???
  Oj, ser att jag är med på bild på deras hemsida… haha, ja då fanns det ju nåt intressant… http://rikstacket.se/bilder2.asp?bildID=52
  För att summera – jag kryssar i NEJ i din enkät.
  Det-blev-visst-en-roman-hälsningar från Jenny

 12. 12
  marianne andersson:

  Jag har varit medlem i flera år och tycker att tidningen har blivit bättre, kul att gå på kurser till humana priser när det är årsmöte. Man får inte glömma bort att detta är en medlemsförening och tidning/hemsida kan bara blir så bra som det blir när medlemmar hjälper till att föda med material.
  Känns lite fel ibland att jämföra det med Fat Quarter eller som tex Quiltköping som är vinsdrivande kommersiella företag.
  Jag kommer fortsätta att vara kvar och är en nöjd medlem

 13. 13
  Katarina:

  Grattis till vinsten med lövtäcket!
  När jag gick med för en herrans massa år sedan fanns inte kviltgrupper på nätet. Kände inga här på orten som höll på med lappteknik. Så valet att gå med var ganska självklart.
  Sedan har jag blivit kvar, fast jag är en mycket passiv medlem. Kram Katarina

 14. 14
  Desirée Forsman Strömner:

  Jag gick med i Rikstäcket för många år sen (-92) av den enkla anledningen att få större chans att träffa likasinnade, det var ju innan internet fanns. Då fick man medlemslistan utskickad automatiskt så man kunde se vilka som bodde i närheten och på det viset bildade vi den första lokalgruppen i Värmland. Jag har varit på årsmötet några ggr och på nästan alla NQT-träffar. Hoppas det kan bli kurser och aktiviteter här i Värmland nån gång också!
  Vi har sedan fem år tillbaka en lokalgrupp (Lappmakarna)här i Årjäng, nu är vi 10 medlemmar men alla är inte med i Rikstäcket. Jag har inga planer på att sluta vara med och jag tycker tidningen blir bara bättre och bättre.

 15. 15
  Angelica Backman:

  Jag är med i RT, tidningen har blivit mycket bättre, dem ordnar trevliga kurser både i samband med årsmötet och vid andra tillfällen (i Mars 2011 uppe i Luleå) jobbar med NQT och andra utlandsaktiviteter.
  Man ska komma ihåg att RT är en ideel förening och drivs med hjälp av medlemmarna, har man nåt förslag, vill ha hjälp med kurser och dyl tipsa styrelsen, skicka frågor dem tar tacksam emot sånt. I vår lokalgrupp Fusklapparna är alla med i Rikstäcket.
  Jag kommer att fortsätta vara medlem och hoppas att hemsida odyl blir lite mer utvecklat.

 16. 16
  Anna:

  Tack för alla svar, det är spännande att läsa vad ni tycker!

 17. 17
  Lisa i Lysekil:

  Jag gick med i RT när vi startade Väntäcket i Lidköping för över 20 år sedan, då var det ett krav för att få vara med i vår lokalgrupp eftersom vi gjorde en del i RT:s regi, tex så fanns det bokpaket som skickades runt mellan grupperna. På den tiden var utbudet inte så stort i vårt land när det gällde aktiviteter så jag åkte på alla årsmöten och NQT träffar. Satt även med i styrelsen och det är ett enormt ideellt arbete som utförs, inte minst inför tex NQT och det planeras det länge för. Jag har RT sen många år tillbaka och det är en enorm skillnad, har för mig att de första numren tom var svart/vita (ligger nerpackade på ett bra ställe så jag kan inte kolla nu). Jag har varit med i otaliga sommarlotterier och vunnit en gång, det var häftigt, fast jag vann ”skräpet” som blev över…. :) Jag hade hoppats på regionindelningen men den har ju tyvärr gått i stöpet, det är en stor ”koloss” att dra runt med så många lokalgrupper. Tycker det är roligt och inspirerande att läsa om andra lokalgrupper, deras utmaningar, utställningar och verksamhet. Även personporträtten är väldigt spännande. Så har vi ju alla hundratals medlemmar som inte har någon lokalgrupp men som vill åka på kurser tex och träffa likasinnade. Jag tänker vara kvar som medlem, det är inte så mycket pengar det rör sig om, några fq bara!

 18. 18
  Anna i Täby:

  Jag är inte med, men jag tycker det är bra att Rikstäcket finns. När det är årsmöte i stockholmstrakten åker jag ofta dit och shoppar loss hos quiltbutikerna och morsar på quiltare jag känner. Men jag har inte nog med tid över för att engagera mig i föreningen, och quilttidningar hem i brevlådan har jag skaffat mig ändå.

 19. 19
  Anette L:

  Hej hej!
  Jag har varit medlem i många många år, från början var det enda vägen jag kände till för att få någon svensk information. Numera har många lokalgrupper här på ostkusten gått samman och vi är en aktiv region. Våra regionmöten en gång om året är en riktig vitaminkick och vi har så kul! Vi har försökt att påverka moderorganisationen i en del frågor, med blandad framgång, men det viktiga är att vi träffas och har kul. Våra lokalgrupper sträcker sig från södra Stockholm ner till Blekinge. Ostkanten heter vi :o)) Jag har skrivit om det i min blogg några gånger.

  Kram
  Anette

 20. 20
  Jane:

  Hej!
  Jag är medlem sedan ca 5 år tillbaka och jag är medlem i RT därför att det är ett sätt för mig som bor på en landsbygd där det inte finns några lokalföreningar att ändå vara lite delaktig i vad som händer i Quiltvärlden. Tidningen har blivit bättre och bättre under den här tiden och jag längtar alltid efter att den ska komma! Tack vare RT har jag även kommit på fantastiska kurser när det varit årsmöte. Bra att årsmötet är på olika landsändar så att alla kan få möjlighet att vara med. Tyvärr inte jag denna gång. Jag hoppas på att kunna vara med nästa gång för det är så härligt att träffa andra tygnördar och få gå på den stora årliga roliga middagen på lördagkvällen!
  Något att se fram emot!!!

 21. 21
  Ullastina Wastegård:

  Jag är suppleant i RT:s styrelse och var i Ö-vik på årsmötet. Det var en arbetskrävande helg men det kompenserades av alla positiva quiltentusiaster som var där. Det var stimulerande att arbeta tillsammans med Örnkviltarna, Ångermanälvorn och Lappskoj.
  RT har ju inte bara årsmöten och ger ut en tidning. Vi har även en hemsida, som vi försöker hålla så aktuell som möjligt. Där finns bl a en engelsk översättningslista. Den har uppmärksammats av danskarna, som bett att få kopiera den. Det nordiska samarbetet har vi även med NQT vart tredje år.
  RT ordnar varje år kurser på Löftadalens folkhögskola i Åsa till fördelaktiga priser och med såväl svenska som utländska lärare. I mars kommer det att bli kurser i Luleå på Sunderbyns fhsk.
  Lokalgruppsträffar kommer under jan – feb att anordnas på tre olika platser från norr till söder.
  Hoppas detta kan ge en liten information om vad RT gör.
  Vi är tacksamma för alla tips och synpunkter på såväl tidning som hemsida.
  Föreningen blir ju vad medlemmarna gör den till.

 22. 22
  Britt-Inger:

  Jag är med i RT och har varit med där i flera år. Som nybliven quiltare 2000 gick jag med i Gåsakviltarna, kravet var då att även vara medlem i RT. Jag tycker att det är bra att det finns en rikstäckande förening för kviltare, som ordnar kurser och träffar.
  Jag tycker inte att man skall jämföra tidningen med de kommersiella tidningarna beträffande mönsterdelen. Alla mönster kommer via medlemmarna och där kan vi alla bidraga, vilket jag har gjort några gånger.
  Däremot tycker jag att det inte är bra att de flesta i styrelsen för RT kommer från Stockholmsområdet, vilket jag framfört vid ett flertal tillfällen då jag varit med på årsmötena.
  Jag är för övrigt revisor i RT och har varit det i flera år.
  Hemsidan har blivit bättre och även tidningen, som har en professionell redaktör.
  För övrigt skall man tänka på att allt arbete inom styrelsen sker helt ideellt och mot ringa ersättning.

 23. 23
  Camilla:

  Hej och Grattis till vinsten!
  På frågan om man/jag/vi är med i rikstäcket och varför så är jag medlem men inte sedan en allt för lång tid tillbaka faktiskt. Jag gick med i samband med NQT.
  Jag tycker att tidningen är rätt OK i övrigt är jag dålig på att både ta till mig info. från hemsidan och att dela med mig. Jag har väl bara mig själv att skylla.
  Jag tänker allt hänga kvar här ett tag till, upptäckt just att mina inloggningsuppgifter var borta ur minnet så det har jag mailat dem om. När jag kommer in på de sidorna kan jag informera om det är väert ett medlemskap eller inte.
  Ha det finast Camilla

 24. 24
  Jenny i Billdal:

  Hej igen!
  Ville bara berätta att jag nu har betalt in avgiften till Rikstäcket. Det var ju inget aktivt beslut av mig att gå ur, bara lite vanlig allmän glömska och förvirring, så jag är nu med igen. Kryssar i JA två gånger i din enkät för att rätta till ställningen?? Nej, förresten. Nej gällde ju då du frågade. Kram

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen