Anna syr

 

Symaskiner och building blocks

Jag skulle ju inte börja på några nya projekt, jag har ju så mycket som ska göras klart. Men jag behövde något att provsy symaskiner på och vad är då bättre än att göra det på riktigt? Att sitta och köra raksöm och sicksack över en testlapp säger inte så mycket, men att sitta och pilla med y-sömmar visar tydligt hur enkel eller svår maskinen är att använda. Så det var vad jag bestämde mig för.

Building blocks är en av mina favoriter så jag slog till med en jelly roll batiktyger och Marti Michells strippers-mallar. Och nu har jag sytt y-sömmar på Janome Horizon, Janome 6600 och Husqvarna 875Q. Kvar att testa är Pfaff Quilt Expression 4.0 som enligt uppgift är väldigt lik Husqvarnan.
Enklast hittills att använda var Janome 6600 som ligger bäst till. Horizon var så elektronisk att jag blev sjösjuk av att bläddra i menyerna, så tyvärr lär det inte bli en sådan trots att innerutrymmet är så fantastiskt. 6600 var mer på min nivå med mindre elektronik och enklare manövrering.

Jag testade också att frihandskvilta på Horizon och det var lite trassel med hoppstygn. Vet inte om den kanske bara hade en dålig dag, det händer ju, men den var inte smidig att använda för mig. Det var trångt att byta pressarfötter också, man fick knappt in fingrarna vid nålpåträdaren, övermataren och pressarfotsstången. Men den hade både knälyft, automatiskt lyft och lyftstång för pressarfoten så på den punkten fick den godkänt.

Husqvarnan joxade en del med undertrådsspolningen och den var lika elektronisk som Horizon. Den hade fördelen att vara utrustad med lättåtkomliga favoritknappar dock där man akan programmera in sina perfekta sömmar så att man inte behöver rota så mycket i menyerna. Men när man måste klicka in frihandskviltningsläge i menyn för att frihandskvilta utöver att trycka på rätt fot och sänka matartänderna, då har man förlorat mig. Jag vill ha en enkel och smidig maskin, ingen dator när jag ska sy.

Jag upplever att man har missat ett kundsegment här, mellan kunderna som vill ha en enkel maskin att fålla gardiner på och kunderna som vill brodera på sina maskiner: Vi som vill ha en stor lättmanövrerad maskin med de praktiska funktionerna (trådklipp, nålstopp uppe/nere, automatisk fästning, knälyft och sånt) men inte behöver allt detta elektroniska skräp som producenterna envisas med att trycka in. Vi som syr mycket, kan ställa in trådspänningen själva på en ratt, ser om vi har en tvillingnål i eller inte och som vill ha enkla tidsbesparande funktioner, vad finns det för oss? Hallå, någon? Är jag den enda?

Husqvarna Mega Quilter? Ja visst finns den, men jag vill nog gärna ha i alla fall sicksack även om det inte finns 200 sömmar.

Som det ser ut nu vill jag faktiskt inte byta ut min lilla enkla 6260 mot ett elektroniskt underverk. Jag vill sy, inte blippa i menyer för minsta lilla! Aaarrrrgh!

11 kommentarer

 1. 1
  Ann-Christin i Svalöv:

  Har en Pfaff Quilt Expression 4,0, som i början var nära att åka ut genom fönstret många gånger i början, men det var mest mig det var fel på. Stort innerutrymme, praktiskt för mig som inte vet hur man gör quilt as you go, utan kör hela klabbet! Är numera jättenöjd, även om jag inte kan utnyttja alla finesser ännu. Rekommenderades denna maskin av en kompis som var nöjd med den! Min gamla vinröda Husqarna från 70-talet började bli sliten!

 2. 2
  Ullis:

  Spännande att leta och testa symaskiner! Håller med dig om att det inte får bli för krångligt och för mycket tryckande hit och dit. Det ska vara enkelt! Har du kollat Bernina 440 QE?
  Kramar Ullis

 3. 3
  Wivi:

  Ju mer elektronik, desto krångligare och dyrare att reparera. Jag vill också ha en symaskin som är lättmanövrerad.
  Det är som med kameror. Jag har en digitalkamera med massor av finesser som jag inte använder för manualen på 202 sidor är på CD. Vem har dator med sig ut när man ska fota?
  Lycka till med symaskinsprovandet.
  Kram

 4. 4
  Maja:

  Testa en Janome1600 också när du ändå håller på!
  Där har du en raksömsmaskin som kan sy både sakta och fort och som har styrka och stort kviltningsutrymme.
  Du får ställa in din trådspänning själv och själv bestämma stygnlängd genom att vrida på en ratt (ingen dator i syne). Trådträdare, nål uppe eller nere och sax finns.
  Däremot inte ett enda roligt stygn!
  Dessutom behövs specialnålar och andra undertrådsspolar!
  Jag hade en kompis här i förra veckan som fick testsy min och dagen efter gick och hon och beställde en likadan!
  Jag tycker att detta är en jättehärlig maskin och när jag vill frihandskvilta så byter jag bara pressarfot OCH stygnplåt och sen är det bara att köra!
  Vad gäller 6600 kontra Horizon så tycker jag redan att Horizon är en mycket roligare maskin, med bättre bl.a ljus och många mer roliga stygn än 6600! Jag har aldrig ens tänkt på att den skulle vara trång att byta pressarfötter på så det måste jag gå in i syrummet och testa innan jag lägger mig! Den är inte särskilt svår att byta stygn på heller när man väl kommer igång!
  Nu har du väl kanske sett i min blogg att jag trots allt inte använt min 7700 så jättemycket som jag trodde att jag skulle göra, men det skyller jag på min
  Janome 1600.
  Om jag ska vara riktigt ärlig så föredrog jag faktiskt min Janome 6500 framför 6600!

  Har också provkviltat Bernina 440 QE en hel del och just vid kviltning är den jättekul och bra med sin BSR fot, men tycker att innerutrymmet på den känns väldigt litet.

  Lycka till med ditt köp och varför inte testsy maskinerna ett antal gånger!
  Det är ju en investering och arbetskompis så man vill ju verkligen veta att man ”funkar” ihop!
  Kram Maja

 5. 5
  Malin:

  Jag håller med Ullis. Du har väl inte glömt att testa Berninas Aurora 440 QE? Är supernöjd med min! Det är inte det största innerutrymmet, men en lapqvilt har hittills inte varit något problem för mig!
  Jättetäcket med tjockaste vadden som gick att uppbringa för 19 år sedan (som jag gjorde klart på midsommardagen) var väl i besvärligaste laget, men det berodde inte på maskinen! ;-)
  I övrigt har jag inte gjort någon marknadsundersökning liknande din.
  Lycka till med ditt letande och jag läser gärna vidare om vad du kommit fram till för din del.
  Sommarkram från Vallentuna

 6. 6
  Lilla Marilla:

  Jättekul att läsa hur du upplever att sy på de olika maskinerna! Du har helt rätt i att bästa sättet att testa en maskin är att sy på samma sätt som man brukar. Ett tag pratade alla om Bernina men sedan Horizon kom hör jag mer talas om Janome. Men man måste väga in servicemöjligheterna också!

 7. 7
  Anna:

  Tack kära vänner för era uppmuntrande svar! Den värsta elektronik-irritationen har lagt sig nu när jag har sytt y-sömmar i lugn och ro och varit allmänt ledig ett par dagar. :)
  Malin och Ullis, jag har sex mil till min närmaste Bernina-återförsäljare (Falun) och vet inte riktigt om det är för långt eller inte. Det kräver nog hur som helst lite förberedelse om jag ska provsy en maskin där.
  Maja, tack för förslaget om 1600. Jag ska se om den finns på Pastellen. Den förtjänar en chans att visa vad den går för efter närmare eftertanke.

 8. 8
  Ullis:

  Finns det inte någon i din lokalgrupp som har en Bernina du kan få provsy på? På så vis vet du om du ens är intresserad ab att åka de de 6 milen för en mer nogrann testkörning.

 9. 9
  Anna:

  Ullis, du är ju ett geni! Tack för att du kom på det, så ska jag göra!

 10. 10
  Jenny i Billdal:

  Smart att sy ”på riktigt” i din testrunda. Själv har jag en Husqvarna men vågar inte riktigt lita på frihandsquiltningen, vilket gör att jag drar mig för att montera den foten (som i sig är lite meckigt). Har funderat på en ny maskin, men det har stannat vid en tanke så vilken tur för mig att du gör en noga undersökning och delar med dig :-) Lycka till! Kram Jenny

 11. 11
  Marissa J:

  Ja detta med symaskin är inte alldeles lätt, men att testsy verkar en bra idé. Jag hade en gammal Pfaff från 1987 och den blev slut, då tänkte jag att nu ska jag köpa en stor och bra maskin och jag gick runt och testade en hel del och det var bra. Sedan frågade jag runt bland syentusiaster hur de hade det med sina maskiner. Sedan gick jag ändså till Pfaff och köpte en performance 2058, och den är jag mycket nöjd med.

  Men det är viktigt att använda bra kvalitetstråd, för annars så börjar maskinen att krångla. Jag använder endera Guterman eller Coats.

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen