Anna syr

 

När ramarna gör skillnaden, del 3

Nu gräver vi vidare i den ädla men något fördolda konsten att välja ramar och göra layout. Dags för alternerande block!

Lägger man till ett sytt block mellan de huvudsakliga blocken (jag kallar dem mellanblock i fortsättningen) kan de mest intressanta saker hända i layouten. Nyfikna?

Den enklaste varianten är att använda bakgrundstyget som alternerande block. Här är blocken vända på högkant, rosa mellanremsor och hörnstenar ger diagonala linjer och de små fyrarutorna bildar horisontella och vertikala linjer. De tomma ytorna gör sig fint med ett vackert kviltmönster. Notera också de sydda ramarna.

Enkla mellanblock av olika färger och valörer ger en helt annan effekt.

Att sy mellanblock av bårdtyger kan bli fantastiskt fint.

Square in a square brukar bli fint som mellanblock.

Rejäla svarta kryss i mellanblocken, svarta blockramar och färgstarka hörnstenar. Jätteläcker layout! (Men själva blocken syns inte särskilt mycket.)

Om man vill åstadkomma färgränder i layouten är det här ett fint sätt.

Har man block med ljus och mörk bakgrund kan man bygga rutmönster så här. Ett log cabin-block med hörnstenar ger möjlighet att plocka in de fina pastellerna en gång till.

En annan log cabin med hörnstenar, denna gång med blocken på högkant. Användningen av tyget från trianglarna i sidorna håller ihop kvilten fint.

Rådhustrappan är en log cabin-variant som kommer väl till sin rätt här. Den röda mittstenen plockar upp färgen från stjärnorna perfekt.

Ananasblock funkar också fint som mellanblock. Ytterligare en log cabin-variant.

Två underbara exempel på alternerande block. Båda varianterna är helt proportionerliga mot de smäckra broderierna och applikationerna, de stämmer fint överens i färger och toner och bildar heltäckande mönster över kviltarna.

En double ninepatch på högkant, ihop med sydda mellanremsor och hörnstenar, gör den här kvilten till en ögonfröjd. Niorutorna kommer tillbaka i ramen. (2006. Pieced by Barbara Black, Quilted by Lisa Marshall)

Ett enkelt mellanblock gör den här kvilten väldigt levande. Dels för det in de bruna färgtonerna från ytterramen, dels håller det isär stjärnorna. Titta lite extra på den blå ramen med pinwheel-blocken som kommer igen från mitten av stjärnorna. Välplanerat och väl sammanhållet!

Jag har verkligen letat efter exempel på mindre lyckade kviltar men har faktiskt inte hittat någon. Det tycks vara något av ett framgångskoncept att ha alternerande block. :)
Kom bara ihåg grundregeln att ha samma sorts block i alla fyra hörnen så kvilten inte tappar balansen.

En obalanserad layout gör ett oroligt intryck. Med alternerande block gäller det att ha ett udda antal rader både vågrätt och lodrätt, eller enkelt uttryckt att ha samma sorts block i alla fyra hörnen.

Nästa gång tror jag vi kikar på några riktigt coola ytterramar!

9 kommentarer

 1. 1
  Maria:

  Jeg kan næsten ikke forestille mig en bedre lørdag morgen end som idag: Patchworkudstilling fra første stund! God week-end. Knus

 2. 2
  ingrid:

  Tack för en fin genomgång! Håller med Maria: ett bra sätt att börja en lördagsmorgon medan jag väntar på att resten av huset ska vakna.

 3. 3
  Lisbeth:

  Héj ! Har hittat din fina sida, går in och kikar lite nästan varje dag. Jättebra med kviltar och ramar du gjort. Det blir en verklig hjälp när man är nybörjare.

 4. 4
  Birgitta i Arboga:

  Tack Anna för att du visar oss alla dessa fina exempel med mellanblock.

 5. 5
  Anna:

  Jag är jätteglad att det uppskattas! Jag tycker ju det är roligt med design och har jobbat med grafisk formgivning i många år. Maken sa häromdagen att jag borde skriva en bok med det här materialet men det skulle nog bli väldigt svårt att få ihop bilder. Jag menar, hur många vill ha sina kviltar dissade i tryck? :)

 6. 6
  ingrid:

  Du kan ju göra ”bilder” av knepiga kviltar, det går väl i EQ och vad nu sådana kviltdesigndataprogram heter. Där ser man, även män kan komma på bra ideer ibland! Det finns ju inte så många kviltböcker på svenska som handlar om att formge, så där borde finnas ett hål att fylla, eller så kunde du skriva artiklar i någon av de svenska kvilttidningarna! Jag skulle tycka att en sådan artiklel vore klart läsvärd!

 7. 7
  ingrid:

  Eller så får du göra kviltarna själv. Jag har en bok om själva kviltandet där författaren har gjort 4 ex av varje kvilt och sedan kviltat dem på olika sätt! DET skulle jag aldrig orka! Deet måste ju ha varit lite enahanda att kvilta ”samma” kvilt flera gånger!

 8. 8
  Anna:

  Ingrid – jisses! Fyra exemplar av samma kvilt, och flera olika dessutom! Då lär man ha att göra tills man går i pension. Då är nog EQ ett vettigare alternativ.

 9. 9
  ingrid:

  Ja jisses är väl milt uttryckt!

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen