Anna syr

 

När ramarna gör skillnaden, del 2

I det första inlägget om ramar diskuterade jag mellanremsor, blockramar och hörnstenar och de kan hjälpa eller stjälpa layouten på en kvilt. Rätt mellanremsor kan göra en enkel kvilt till en skönhet medan fel blockramar kan överrösta de mest utsökta block.

Här fortsätter jag att titta på sydda mellanremsor.

Den här kvilten fanns på affischerna för NQT 2009. De sydda mellanremsorna kompletterar blocken fint och den breda vita ramen ger generöst med utrymme för kviltningen.

Någon har gjort det enkelt för sig och sytt på sicksackband i efterhand mellan blocken. Kul och fint!

Riktigt avancerad variant av Garden Maze med flygande gäss inuti ramarna. Ramarna förvandlar den här förhållandevis enkla applikationskvilten till en riktig skönhetsupplevelse. Den yttre svarta ramen hade gott kunnat ligga lite längre ut för att lämna rum åt den vackra layouten.

Här är det sydda mellanremsor och kontrasterande hörnstenar som bygger hela mönstret.

Samma princip som ovan, fast här försvinner stjärnorna helt bland de mörka blockramarna. Blockramarna gör inte heller rättvisa åt blocken. Här hade det behövts luftas och tänkas efter.

På den här kvilten från utställningen i Birmingham 2008 är bakgrunden och mellanremsorna uttänkta så att de bildar böljande band mellan blocken. Utan banden hade det varit en fin men ordinär kvilt.

Den här sydda blockramen bildar tillsammans med de mörka hörnen i blocket ytterligare en stjärna runt den första.

Först har blocket ställts på sniskan genom att sys ihop med halva rektanglar på alla sidor, sen har det kompletterats med sydda mellanremsor och hörnstenar. Jättetufft med den streckade effekten mellan blocken – synd bara att bakgrunden är så fläckig att den inte ger kontrast mot någonting.

Intressanta mellanremsor men det hade inte skadat med lite mer genomtänkta proportioner. Trianglarna blir väldigt dominerande så nära applikationerna, men med snäppet mindre trianglar och en liten ram i bakgrundstyg runt applikationerna hade det blivit lysande.

Samma problem med proportionerna som ovan, mellanremsorna blir gigantiska bredvid de nätta husblocken.

Dear Jane at sea heter den här kvilten vill jag minnas. Storm at sea-layouten framträder ungefär lika tydligt som de vackra blocken och man vet inte riktigt vad man ska titta på. Utan tvekan oerhört välgjort, men jag tror inte effekten blev den tänkta.

Monsterkvilten är en favorit för mig. Här är den fint gjord i klara färger, med blocken på sniskan, en tittkant och flera ramar. Den yttersta ramen är både passade och ovanlig och passar väldigt väl ihop med de halva rektanglarna i layouten. Hur tror ni att det hade sett ut om ramen hade varit vänd åt andra hållet, med det vita ytterst? Jag tror det hade blivit bättre.

En vågig mellanremsa gör den här kvilten helt speciell.

Enkla fyrarutor har fått en vit och en svart blockram och delas av mellanremsor och hörnstenar. Världens enklaste block blir helt förvandlat av layouten.

Mission impossible är titeln på den här fantastiska kvilten och man förstår varför. Ramarna runt Mariner's Compass-blocken består av sidenbandsbroderi.

Härnäst ska vi titta på alternerande block. Det blir kul!

4 kommentarer

 1. 1
  Irene:

  Hej Anna, så intressant du skrivit om ramar. Jag har ofta tänkt i ”dina” banor men inte riktigt förstått varför jag tyckt att vissa quiltar varit fina och andra helt enkelt misslyckade trots bra val av både motiv och tyger. Nu har jag fått ord på mina funderingar.
  Tack så väldigt mycket
  Kram Irene

 2. 2
  Anna-G Johansson:

  Jättefina reflektioner kring ämnet ramar. Det är svårt att rama in arbeten så att de ger kvilten rättvisa, och inte tvärtom. Tänk bara den där enorma DJ kvilten och så de ramarna som bara gör den …förvirrande. Allt arbete förgäves. Tack för de fina inläggen.

 3. 3
  Anna:

  Tack alla ni som har skrivit uppskattande om mina tankar om ramar och layout. Det värmer att höra att det kan hjälpa någon att komma vidare med sina val!

 4. 4
  ingrid:

  De här genomgångarna har varit jättebra! Dels har jag fått upp ögonen för att tänka på kompositionen även av de delarna i en kvilt dels har jag fått en del ideer av att titta på vackra bilder. Tack för det, Anna!

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen