Anna syr

 

När ramarna gör skillnaden, del 1

Skillnaden mellan en vanlig kvilt och en wow-kvilt är i många fall ramarna. Man kan ha ramar runt och mellan blocken (sashings på engelska, mellanramar säger jag) som kan vara enkla tygremsor eller sydda.
Ibland är det hörnstenar (corner stones) mellan mellanremsorna och de ger diagonala linjer för ögat att följa. Hörnstenar har också den fördelen att de ger en extra söm att matcha så blocken ligger helt rakt mot varann.
Sen kan man ha ramar runt själva samlingen med block – enkla ramar, multipla och/eller sydda ramar, och så kan man låta en del av själva blocken bryta av och bilda en ram.

Här tänkte jag visa och diskutera vilken enorm skillnad ramarna egentligen gör och hur man kan på ett enkelt sätt ge sina block en släng av wow bara genom att tänka på hur de sätts ihop. (Bilderna har jag som vanligt lånat friskt på nätet.)

Applikationsblock med kontrasterande mellanremsor och hörnstenar. Genom att använda bårdtyg till ramen blir kvilten mycket mer komplicerad och intressant. Det blir en vacker inramning som kompletterar blockens motiv.

Söta hjärtan som har fått luft runt sig med hjälp av mellanremsor i bakgrundstyget. Utan mellanremsorna hade hjärtana grötat ihop sig. Hörnstenarna samlar ihop blicken.

Varje block har fått en egen ram och egna hörnstenar. Kontrasten mellan den lila och den gula ramen är läcker och om man konsekvent hade använt kontrasterande ramar på alla blocken hade det blivit riktigt intressant.

Stjärnorna har fått sydda mellanremsor vilket gör att de dels får lite välbehövlig luft runt spetsarna, dels får en tydlig ram mellan sig. Den stora hörnstenen ger mer tyngd åt layouten. Utan den hade det kunnat bli väl glest och tunt i korsningarna. Undrar vad som hade hänt om det mörkblå hade bytts ut mot en mindre dominant färg? Jag tror den hade samspelat lite bättre och låtit stjärnorna lysa mer.

Här förstör mellanremsorna det mönster som blocken annars ger när de är hopsydda med varann. Det är inte alltid det blir bättre med ramar.

Sydda mellanremsor och kontrasterande hörnstenar ger en extra stjärna i varje korsning. Jag är tveksam till det beiga i mellanremsorna – med bakgrundstyg hade alla stjärnorna fått sväva fritt.

Blocken med nallarna står på högkant och har fått dubbla ramar undertill. Det bildar ett mönster där blocken ser ut att överlappa varann som takpannor.

De randiga mellanremorna är mycket intressantare än enfärgade, eller hur?

Med rätt tyg till mellanremsor kommer man långt. Notera också den broderade ramen runt varje block.

De tjocka röda mellanremsorna är det enda som syns på avstånd på den här kvilten. Först när man tittar nära ser man den utsökta applikationen och den precisa sömnaden. Mellanremsorna och hörnstenarna överröstar blocken totalt. Med vita mellanremsor och nätta små hörnstenar hade det här varit jättevackert.

Hörnstenarna håller ihop layouten och bildar niorutor i alla korsningar, medan de blå mellanremsorna separerar blocken. Hörnstenar är nästan alltid rätt till block som har tydliga rutor i hörnen, de bildar tydliga linjer på diagonalen.

Ramar av scraps eller andra blandade tyger funkar bäst om man tänker på kontrasten. Toppen till höger har bra kontrast mellan block och ramar och här syns mönstret bättre än i den till vänster som är mer blandad i sina färgvärden.

Nästa gång tar jag en titt på ett annat slags ramar och hur de samverkar i en kvilt. Hoppas detta har varit till nytta och nöje!

10 kommentarer

 1. 1
  Gunilla W:

  Ja tack, verkligen. Kul med Dina funderingar och ännu bättre är att jag håller med Dig :-) kram Gunilla

 2. 2
  Catarina i Täby:

  Mycket kloka funderingar du kommer med, ska lägga detta på minnet vid nästa kvilt! Kram Catarina

 3. 3
  Elisabeth:

  Kul med dina bilder som visar hur stor betydelse ramarna har, och man ser verkligen vilken skillnad det är.
  Elisabeth

 4. 4
  Lizzan:

  Kul att läsa dina funderingar ;)
  Kram Lizzan

 5. 5
  Maria G:

  Intressanta ord de där, men är inte säker på att jag mitt i inspirationens ”hetta” skulle tänka så rationellt. Jag följer oftast min intuition. Ibland blir det pannkaka, men det är väl detta som gör det intressant. Ser fram emot din fortsättning!
  Kram Maja

 6. 6
  ingrid:

  Tack för detta, det var bra exempel och jag har fått en liten tankeställare, oftast kör jag bara på och har bestämt tyg t ramar innan, men jag inser att jag nog borde sy blocken först och sedan pröva lite olika färger för att se vad som blir bra. Det jag tänkt blir kanske bra men det skulle kanske finnas ngt annat som blir bättre, med mer wow!

 7. 7
  Lotta i S-vall:

  Såå himla Bra Anna.
  Här finns det mycket att lära .
  Tusen tack .

  Ha de gott

 8. 8
  Lilla Marilla:

  Fina exempel på ramars betydelse. Bra inlägg, tack!

 9. 9
  Eva:

  Här finns massor att fundera över, tusen tack för detta inlägg ,ser fram emot en fortsättning.

 10. 10
  Ette Ingete:

  Tack för dessa ord och bilder. Ibland behöver man få en tankeställare och lärdomar av andra. Tack.

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen