Anna syr

 

Konsten att sprätta

Ett kort tips om konsten att sprätta upp en söm snabbt och utan att göra åverkan på tyget.

Först sprättar man var tredje-fjärde stygn på ena sidan ...

... sen drar man i tråden från den andra sidan så alla stygnen poppar ur. Kvar återstår att ta bort trådstumparna, vilket går snabbt och enkelt.

Så här sprättar jag alltid och det är ett effektivt och snabbt sätt. Fast det bästa är förstås att sy rätt från början. :)

2 kommentarer

 1. 1
  Lotta:

  Vilket bra tips! Jag brukar slåss med sprättningen.

  Min moster tipsade om en annan sak som också förenklar sprättningen. – Sy inte med för korta stygn. Jag brukade ligga på stygnlängd 1-1,5 förr men kör numer oftast runt 2,5 (utom direkt efter jag tråklat ngt med stygnlängd 4 och missar att ställa om – Gah!!)

 2. 2
  Anna:

  Lotta – ja, det blir ju mycket enklare när man får in sprätten under stygnen. Min symaskin står förinställd på 2,2 och det är alldeles lagom tycker jag, det blir en tät söm men stygnen är precis så långa att sprätten går in.

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen