Anna syr

 

Världens tråkigaste kvilt

2005 gjorde jag ett mästerverk: Världens tråkigaste kvilt. Vid det laget hade jag sytt lappteknik i mindre än ett år och hade ingen riktig uppfattning om hur färger, valörer och kontaster funkade. Men energi och sylust hade jag!

Jag köpte en bunt med provlappar på Tradera och satte glatt igång med att sy niorutor. Lapparna varierade i storlek mellan ungefär 3×3 och 5×5 cm, så jag fick renskära alla till vilket mått det nu var. 2,5 cm eller något. Med den jättestora centimeterlinjalen, praktiskt nog. Sen plockade jag ihop två olika grå tyger till niorutor med tanken att de skulle skilja sig åt. Ha!

Ta-dam - världens tråkigaste kvilt!

Ta-dam - världens tråkigaste kvilt!

Jag kan konstatera att jag i alla fall gjorde ett par saker rätt. Den är ganska bra sydd rent tekniskt, mellanremsorna gör sitt jobb och baksidan är framvänd till lukkekant på ett hyfsat vis.

Någon som ser att det faktiskt är olika tyger i niorutorna?

Någon som ser att det faktiskt är olika tyger i niorutorna?

Kviltningen är också hyfsad, konstigt nog. Olika färger på trådarna och inga bubblor och veck.

Fram till i dag är den här kvilten totalt osedd av alla utom KM. Den hänger bakom en massa saker i syrummet och funkar bäst som förvaringsutrymme – jag har nålat upp mina färdiga Baltimore Blues-block på den. :)

Osynlig :)

Osynlig :)

Sådärja, det tog drygt fem år för mig att visa upp den här kvilten som jag är allt annat än stolt över, men som jag nu tycker är rätt komisk.

Har du något i dina gömmor som du inte har visat upp?

19 kommentarer

 1. 1
  My:

  Milde himmel!!! Att du ens vågar visa den…..kram

 2. 2
  Mia:

  Jag tycker du ska vara stolt över ditt första försök! Det roliga är att man lär sig något nytt hela tiden och man ändrar smak också. Kram Mia

 3. 3
  Rose-Marie Hazard:

  Hur kan du säga så, jag tycker den är ljuvlig.
  Kram Rose-Marie

 4. 4
  Mia:

  Nu har jag röstat på vad jag tycker är roligast med en quilt, att köpa tyg är väldigt roligt, det fanns inte med som alternativ ;o men det kanske hör ihop med planeringen. Kram Mia

 5. 5
  L8 i Ängelsberg:

  Jag skulle vara mycket nöjd med den. Den ser varm och tilldragande ut. Då skulle du ha sett mitt förslingsverk.
  Kram

 6. 6
  L8 i Ängelsberg:

  Men du, nu fick jag ju ett tips på vad jag ska göra med mina tyger som legat i klapphögen i snart 2 år. Tack!

 7. 7
  jette:

  Hihih, jeg havde kigget på den et stykke tid, før jeg opdagede at det var NinePatch blokke. Det var faktisk næsten først da jeg læste det. :-) Men stofferne er da fine. Jeg kan se, at de må stamme fra den tid, hvor jeg begyndte at sy patchwork – i slutningen af 80erne. Jeg tror jeg har noget af det småmønstrede i NinePatch blokken.

 8. 8
  Anna:

  L8 – kul att jag kunde inspirera dig med trist-kvilten!

  Jette – ja nog är det gamla tyger. Det lila och det svarta är dessutom lakansväv. :)

  Rose-Marie – tack för att du lyckas se något fint i den, så är den inte helt misslyckad estetiskt.

  Mia – tja, tekniskt är den ju som sagt okej och det är egentligen inget fel på färgerna, det var bara tygvalen som blev helt uppåt väggarna. Det är absolut kul att se hur man utvecklas!

 9. 9
  Gunilla B.:

  Vi har nog alla något liknande i gömmorna! Min första kvilt sydde jag 91, den var i blå lakansväv och andra halvdana tyger, Jag sydde ihop remsor som sen syddes ihop med ett helt stycke så det blev ett rör. Sen skar man på diagonalen och fick ut blocken. Jag kommer inte ihåg vad tekniken heter. Sonen fick täcket och efter hans många flyttar vet jag inte var det har tagit vägen. Lika bra det!

 10. 10
  Gunilla B.:

  Glömde: det finns inget foto på den barmhärtigt nog!

 11. 11
  Inga-Lill:

  Jag tyckte det var hur fint som helst. Jag är ju inte jättevan med tyger och lapptäcken, för det är virknålen som nästan alltid fastnar i händerna. Ha det så bra.

 12. 12
  Anna-G Johansson:

  Tänk ändå vilken bra lärokvilt det är. Inte alls bortkastat egentligen, det är oftast av misstagen man lär sig mest.
  Jag fnissar igenkännande åt tygerna, har haft och sytt av liknande. Jag har ju sytt kvilt hur länge som helst. Redan som 18-åring (på 70-talet) gjorde jag docktäcken till den förskola jag jobbade åt då. jag vet ett blivande täcke som åkte i soporna några år senare, urfult, gick inte ens att sy klart. Jag såg faktiskt att det var bortom all räddning. Många misstag har man gjort!!!

 13. 13
  ÅsaS:

  Jag tycker inte det var nåt fel på den, jag håller på med mitt första täcke nu och blir den bara hälften så snygg så blir jag överlycklig.
  Kram

 14. 14
  Anna:

  Anna-G – lärokvilt ja, det har man gjort några. En del har blivit bra trots att processen var lärorik, andra kanske inte riktigt lyckade. :)
  Synd att du inte har bild på ditt urfula täcke, det hade väl varit kul att ha nu när vatten har runnit under broarna?

  Inga-Lill – tackar!

  Gunilla B – det skulle vara kul att visa upp fler misslyckade projekt, det är ju fler än man själv som kan lära sig något av dem. Synd att ditt täcke inte fastnade på bild!

 15. 15
  Carmen i Malmö:

  Hade jag sett denna quilten och skulle gissa på vem som sytt den så hade jag INTE gissat på dig Anna. Inte riktigt de färgerna som jag är van vid att se. :o)

  Jag såg inte heller att det var 9-patch förrän efter jag läst det men den är ju jättesöt, tygerna är jättegulliga. Visst är det så att, om man inte gillar något så spelar det egentligen ingen roll vad andra säger, man gillar det helt enkelt inte.

  Vet inte om jag har något som jag känner att jag misslyckats med i mina stapplande steg inom quiltning. Jag gick en massa kurser i början och där fick jag tutat i mig om kontraster. Jo, det finns en liten detalj på min första quilt, Hjärtquilten, som retar mig lite. Jag har två olika tyger med solrosor på, ett med mörk och ett med ljus bakgrund, dessa kan man tycka ligger för nära varandra i färger och mönster. Ändå gick jag på kurs och jag köpte ett färdigt kit, såg inte att de var så lika förrän jag börjat sy och då var det för sent att ändra.

  Kram Carmen

 16. 16
  Monica Löfstedt:

  sååå hemsk var den inte. :) den är klar i alla fall!

 17. 17
  Anna:

  Monica – det har du rätt i! :)

  Carmen – jag hade inte heller gissat på mig om jag inte hade vetat. Den är så totalt olik det jag gör nu både i färg och idé. Men alla måste ju som sagt börja någonstans.

 18. 18
  britt-inger i mangskog:

  Hej du ! Du har inte sett mitt överkast jag sydde för en 20 år sedan. Det här är nästan världsklass i jämförelse med det. Vet inte vart mitt överkast finns just nu men på baksidan tog jag ett täckjackstyg och vände avigsidan utåt, så man kunde inte ligga på sängen för då var risken stor att både jag o överkastet åkte i golvet. Det var jättehalkigt, riktigt läbbigt, och baksidan var kycklinggult.
  HA EN FIN ALLA HJÄRTANS DAG.
  Britt-Inger i Mangskog

 19. 19
  Anna:

  Britt-Inger – du har ingen bild på täcket? Det låter som ett riktigt lärotäcke det med! Täckjackstyg, ja ibland kan man inte riktigt förstå vad man tänkte på. :)

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen