Anna syr

 

Färger, mer färger och lite färglära

Färg är härligt, ju mer färg desto bättre tycker jag. Särskilt på tyg. Det är kul att kombinera färger till en kvilt, att släppa loss och se hur färgerna samspelar för att bilda nya harmonier och helheter.

Många har börjat nosa på färglära och förstått att alla färger har en motpol, en komplementärfärg, som den bryts emot, som rött och grönt eller gult och blått. De är färgpar som framhäver varann. Rött blir ännu rödare bredvid grönt och vice versa, gult lyser klarare bredvid blått och tvärtom. Men det innebär inte att en kvilt i rött och grönt automatiskt blir lyckad, tvärtom. En jämn blandning av två färger blir lätt ett mischmasch där man inte kan urskilja vare sig former eller mönster. Kontrastfärger är något att ta till för en extra kick, inte som ett grundrecept. Och de funkar bara om det också är kontrast i valörerna, annars smetar det ihop och tappar formen.

Grönt och rött

Gult och blått

Om man tittar på nästa steg i färgläran och börjar leka med färger som ligger nära varann i kulören blir det roligare. Så här kan det se ut med tre nyanser av samma färg plus en komplementärfärg.

Gröna och röda

Betydligt roligare än bara två färger, eller hur?

Det finns ett väldigt bra och roligt verktyg för att välja färger som heter Color Scheme Designer. I det kan man välja vilken typ av färgschema man vill ha (två färger, tre, tre med komplementfärg etc) och sedan leka med nyanser, mättnad, valörer och kombinationer tills man får helt underbara paletter. Här är några paletter jag gillar:

Color Scheme Designer

Color Scheme Designer

Color Scheme Designer

Color Scheme Designer

Color Scheme Designer

Vilken som helst av dem skulle kunna bli grund för en underbar kvilt. Ta en titt på Color Scheme Designer, det är en jätterolig och lärorik leksak!

Apropå färg, här är ett väldigt tydligt exempel på hur färger blandas:

Hur många färger ser du i den här bilden?

Hur många färger ser du i den här bilden?

Fyra, eller? Fem kanske? Kika in på MO Illusions för det rätta svaret.

Ett par länkar till sist:

The Quilted Fish har skrivit ett antal poster om färger. Kul och intressant och inspirerande med fina bilder!

Sew Many Ways har ett jättesmart tips på hur man kan använda färgskalor från färghandeln när man väljer tyg.

5 kommentarer

 1. 1
  Inga-Lill:

  Hejsan
  Jag älskar färger. Jag tycker det beror på vad man ska sy och vem som skall ha det det färdiga resultatet osv det är många faktorer som spelar in.
  Blått har alltid varit min älsklingsfärg, men jag tycker om färgkombinationer som rött-rosa-orange och turkos-grön-mossgrön.
  Ja det finns så mycket fint Ha det bra.

 2. 2
  Anki:

  Vad du är duktig på att hitta massa användbara sidor och klipp! Färglära tycker jag är både svårt och intressant.

 3. 3
  Ingrid:

  Jag tycker också färger är kul och intressant; hur vi påverkas av dem inte minst.
  Joen Wolfrom har skrivit böcker om färg och kviltning och jag tror t o m att det säljs ett colourtool som hon gjort. Hon visar olika block i olika färgkombinationer, pratar om komplementfärger och ”split-komplement”= en färg + färger på båda sidor om dess komplementfärg och triadiska färger, typ fr kl 12, 4 och 8 på färgcirkeln som också ska passa ihop. Jag har dock inte läst hennes sista bok, den jag har har några år på nacken.
  Jag gillar dina hopplock av färger ovan! och jag håller med om att ibland behövs små mångder av färg med lite ”attityd” för att pigga upp en lite tråkig färgkombination!
  Inom kort/stämplar/scrapbooking använder har man också börjat använda färgprover/skalor så de undrar nog i färgaffärerna varför folk plocker på sej så många prover, jag har sett någon affär som tar betalt för provbitarna också och det är ju lite synd att det ska behövas.

 4. 4
  Ava:

  Hej!
  Jag är en 16 årig tjej, jag har tänkt och färg lägga mitt rum (väggarna), men jag har ett stor problem som jag inte kan lösa. Jag har en röd matta som förstör allt, jag vill att 2 av väggarna ska harsamma färg och de två andra ska har en annan färg.
  Kan du hjälpa mig och hitta den rätta färgen?

  Med vänlig hälsning Ava!

 5. 5
  Anna:

  Ava – förstår att det känns knepigt att få det snyggt mot den röda mattan. Generellt är creme-toner väldigt snygga mot alla nyanser av rött, och de flesta varma färger funkar bra. Jag kan inte ge dig några mer konkreta tips utan att se färgerna, men prata med personalen i din närmaste färghandel. De kan säkert hjälpa dig att hitta några snygga färger som passar ihop med din röda. Lycka till!

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen