Anna syr

 

Scraps och snäckskal

Scraps är både ett nöje och ett bekymmer. Det är fantastiskt roligt med scraps, att ha bitar av så många olika tyger att välja på, men var i hela världen ska man göra av dem medan de väntar på att få användas?

1-tumsremsorna fyller snart en rejäl skokartong

1-tumsremsorna fyller snart en rejäl skokartong.

Att hantera de små guldkornen är även det både kul och arbetsamt. Om man inte håller jämna steg med scrapsen riskerar de att växa en över huvudet och innan man vet ordet av är alla fria ytor täckta av tyghögar. Och akut lavinfara i syrummet är inte något att eftersträva. Därför är det viktigt (i alla fall för mig) att så snart som möjligt skära ner scrapsen till användbara storlekar och sortera dem i lådor. Det har jag skrivit om innan som ni kanske minns?
Men jag har en del att jobba på – en stor kasse och en rejäl låda att beta av.

I dagsläget skär jag scraps till remsor på 1, 1,5, 2 och 2,5 tum och har ett par lådor med sånt. Tanken är att jag ska sy log cabin-block, paper piecing eller valfria projekt från quiltville.com – Bonnie Hunter gör fantastiska scrapsmönster som jag är så sugen på att prova. (Kolla in hennes Scrap Users System om du inte redan har gjort det, mycket inspirerande.)

Flygande gäss i sicksack, roliga att sy!

Flygande gäss i sicksack, roliga att sy!

Jag samlar också trianglar till flygande gäss-remsor. De är inte till något särskilt än så länge men de är trevliga att sy på emellanåt. En stor kakburk med trianglar har jag för tillfället så det är nog dags att sy några remsor till. (Mönstret på flygande gäss i sicksack finns här.)

Början på en snäckskalskvilt

Början på en snäckskalskvilt

Men alla scraps lämpar sig inte för att bli remsor eller trianglar, så därför har jag börjat skära till en annan form: Snäckskal. Jag har alltid velat sy en snäckskalskvilt, och om jag skär bitar i ett år eller två så har jag nog tillräckligt för att göra en.

Snäckskal eller Clam Shells. Bild från Quilter's Muse Virtual Museum.

Snäckskal eller Clam Shells. Bild från Quilter's Muse Virtual Museum.

Visst är det vackert med snäckskalen? Man kan lägga dem i flera olika layouter och få riktigt coola mönster, men den här ovan är klassikern och det är den jag tänker göra någon gång.
Om du också blev sugen på snäckskal så har jag en mall här i ett par olika storlekar: 3, 4, 5 och 7 tum. Skriv ut, klipp ut grovt, sprejlimma på mallplast och klipp på linjerna. Vill du maskinsy så använd den yttre linjen, vill du handsy så använd den inre. 7-tumsmallen är riktigt stor och borde vara busenkel att sy på maskin.

Jag har turen att ibland få scraps av mina vänner och nu senast fick jag en hel kasse av Eva. Det tar lite tid att sortera, stryka och skära men det är rätt avslappnande att göra. Det blir ett litet pass nästan varje kväll. Och så är det som sagt väldigt kul att få en sån blandning av olika tyger!

Scrapshjärtan. Här används 1,5 och 1 tum breda remsor.

Scrapshjärtan. Här används 1,5 och 1 tum breda remsor.

[Uppdatering: Mönstret på hjärtana kommer från Forest Quilting.]

Så vilka scrapsprojekt har jag på gång egentligen?
1. Hjärtan i paper piecing
2. Grandmother’s Flower Garden av 1/4-tumshexagoner
3. Flygande gäss-remsor

Inte så farligt va? Alla är tänkta under tiden-projekt som får bli klara när de blir klara. Sen att jag planerar för framtiden, det är ju en helt annan sak. :)

17 kommentarer

 1. 1
  Maria:

  Jamen Anna. Det er da klart, at du skal sy Grandmother’s Flower Garden av 1/4-tumshexagoner. Du kan tage det med dig og det vil tage 100 år at blive færdig med. Så behøver du jo ikke længere spekulerer over, hvad du sidenhen skal sy! Kram

 2. 2
  Gunnel Svensson:

  visst tar de plats, men ”scrapsen” är ljuvliga, kan aldrig slänga några ;-)
  Tack för hälsningen på flickr!

 3. 3
  Ingrid:

  Jag har också svårt att slänga något men jag behöver ta nästa steg och organisera det hela för mina är inte precis sorterade i lådor precis utan lite här och där. Jag älskar scrapkviltar! Det blir ett helt annat djup när det är en massa olika tyger i st för bara några stycken. Så det är ju helt klart att spara dom tycker jag. !/4 tumhexagoner låter lite pilligt men det blir säkert häftigt och det tar ju ingen plats att ta med sej. Och idén är ju att ta något att ta till när humöret faller på. Man kan aldrig ha för mycket tyg. Såg termen tygmissbrukare på Annikas, Sammanfallar, sida. Kan man inte kalla det tygnjutare i stället, det har en mer positiv klang. Tyg är inte fettbildande, skadar ingen utom möjligen plånboken då och då. Man mår bra helt enkelt, att sy lite efter en jobbig dag gör att åtminstone jag mår mycket bättre!

 4. 4
  Anna:

  Maria – det beror förstås på hur stort GFG blir. Inget för dubbelsängen i alla fall! :) Kram!

 5. 5
  Ingrid:

  Kanske en kvilt till dockan nästan utan kläder?

 6. 6
  märit:

  hej tack för tipsen men är det inte svårt att sy snäckskalen

 7. 7
  Anna:

  Märit – det är ju lite tricksigare att sy kurvor än raka linjer, men om man tar sig tiden att lära sig är det fullt görbart. De första kurvor jag sydde var min Romerska bågar, och det sista blocket var bra mycket enklare än det första. :)

 8. 8
  Anna-G Johansson:

  Jadu, jag har en stor sådan papperskasse från ICA, full med scrapsbitar. Jag känner mig som en ekorre ibland, bara samlar och samlar. Det blir aldrig mindre i alla fall, trots att jag syr så mycket. Då och då tar jag en grabbnäve och skär till. Jag har 2½” remsor och så kvadrater från 1½” och upp till 6″.
  Jag har inte börjat på något scrapsprojekt än, men jag gillar dina hjärtan. Har du mönster på dem eller eget påhitt? De där sick-sack gässen ser också skojiga ut och kalas till bårder!
  Snäckskal har jag sytt redan på 70-talet! Men den blev aldrig riktigt färdig och i flytten så offrades det UFO:t.

 9. 9
  Anna:

  Anna-G: Jag har uppdaterat med länken till mönstret.
  Så synd att du gjorde dig av med dina snäckskal, det hade varit kul att se! Ufo från 70-talet minsann! Det kanske till och med var äldre än jag? :)

 10. 10
  Inga-Lill:

  Hejsan
  Hittade hit via en annan blogg för en tid sedan. Här är hur mycket fint som helst. Du är duktig du !
  Jobbar du med textil i ditt arbete ? Syfröken kanske ? Jag själv syr mycket mellan varven när inte virknålen fastnar i händerna.
  Men jag skulle vilja fråga – Syr man snäckskalen på samma sätt för hand som man syr hexagoner ? Skulle vilja prova snäckskalen. Just nu håller jag på med ett sängöverkast med hexagoner i röda-rosa toner med blandade tyger och mönster.
  Till sist men inte minst JÄTTEFIN BLOGG DU HAR !

 11. 11
  Anna:

  Inga-Lill – tackar för berömmet! Jag jobbar med grafisk form och design, inte så långt ifrån textil dito kanske. :)
  Du kan absolut sy snäckskal över papp som man brukar sy hexagoner. Det går också bra att sy på maskin och för hand. Bara att välja det man gillar bäst. Lycka till!

 12. 12
  eva johansson:

  Visst har vi en skön ”sjuka”" att samla olika tyger och bredder i olka burkar.Härligt ,detta gillar jag./kramis

 13. 13
  Jenny i Billdal:

  Ja, det är ordning på dig, Anna! Kul med ett scrapsinslag. Ger inspiration! Glöm inte att tipsa om ditt mysteriemönster, där har man nytta av 2″ rutorna. (och så kul att sy!) Ett annat bra användningsområde är att sy ”kassakvitton” av scraps. Jag har sytt ett gäng som kanske kan bli en bård nån gång… vem vet.
  http://good-times.webshots.com/photo/2857865120104153723aXIVTi
  Kram Jenny

 14. 14
  Linea:

  Wow! Det var många bra tips, tack. Jag har precis gjort iordning små söta lådor med ettiketter
  för förvaring av scrapps. Sedan är det ”bara” att ta tag i scrapphögen, ha ha. Men som sagt
  har ju iallafall kommit en liten bit på väg.
  Ha en fin fin dag!
  :-)

 15. 15
  Anna:

  Jenny – tack för att du tipsar åt mig! Kassakvitton ska jag också testa att sy någon gång, verkar bra för såna där scraps i udda storlekar!

 16. 16
  Birgitta i Arboga:

  Vad ordentlig och organiserad du är :-)
  jag blev så glad över ”påminnelsen” om flygande gäss i sicksack. Ditt mönster hade jag ordentligt laddat ner och det fanns i min mönstermapp, men tro inte att jag kom ihåg det.

  Nu påminde du mig mycket passande, precis när jag behöver en rolig bård. Så igår kväll sydde jag en stund och jag har lagt en bild på det som hittills är färdigt i min blogg. Vad kul det var att sy de här gässen. Tack än en gång

 17. 17
  Barbro Hjorth:

  Man får så mycket inspiration av att läsa ”dina ”sidor” Blev just påmind om att sy flygande gäss som jag tidigare hämtat ut mönster till

  Har sytt ett täcke i snabba hörn fick då massor av små trekanter över som jag nu ska sy flygande gäss i sicksack av

  Vill även sy scrapshjärtan de är underbara

  Tusen tack för allt du delar med dig av

  Barbro i Helsingborg

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen