Anna syr

 

Knöla vs rulla en kvilt

Många av experterna på andra sidan pölen (och även på denna sidan för den delen) säger att man ska rulla ihop kvilten när den är för stor för att gå in i symaskinen. Det är jättesvårt tycker jag. Först bre ut kvilten på golvet, sedan rulla ihop ena änden, upp på bordet, genom maskinen där det är tungt i ena änden och tar emot i den andra, och sen tillbaka genom symaskinen och ner på golvet för att rulla ett varv till? Jobbigt!

Inte behöver hela kvilten vara utslätad när jag ändå bara kviltar på ett utrymme på 2x2 decimeter?

Inte behöver hela kvilten vara utslätad när jag ändå bara kviltar på ett utrymme på ett par decimeter?

Jag brukar knöla mina kviltar, det går jättebra. Kviltar högerkanten först och fortsätter rad för rad inåt kvilten. Blir det trångt trycker jag undan och vrider lite tills jag har en plan yta på kanske 20×20 cm att kvilta på. Sen får man fösa vidare och knöla lite mer. Mycket enklare än att bängla omkring med en tung och otymplig rulle trycker jag.

Men allra helst hade jag velat ha en egen kviltmaskin som den här:

HQ

HandiQuilts HQ Sixteen midarm mäter 16 tum inuti. Kom till mamma! (Klicka för att se produktens hemsida.)

Kanske någon gång i framtiden, om jag skulle råka vinna på Lotto eller om företaget går riktigt bra. *djup suck*

Hur som helst. Höstsnurrorna är kviltade (i diket mellan snurrorna) i ena riktningen, återstår den korsande riktningen. Två kvällars knölande borde räcka för att få den klar. Sen är det bara lukkekanten kvar och den är det roligaste att sy näst efter blocken. Jag börjar ana ljuset i slutet av tunneln! :)

Och så ett par länkar:

DIY Bag Lover – massor av trevliga mönster på väskor (tack Jette, tror jag det var?)

Learning How to Embroider – instruktiv video med broderistygn och tips för nybörjare

Till sist ett underbart Youtube-klipp. Ha en riktigt glad dag!

5 kommentarer

 1. 1
  Annika:

  Ska jag kvilta något litet så knölar jag. Är det något stort så rullar jag. Fast golvet skippar jag :) Jag rullar i maskinen så att säga.

 2. 2
  Lizzan:

  Brukar göra nått mellanting när jag quiltar stort, jag gör som knölrullar ;) Visst skulle det vara härligt med en riktig quiltmaskin, men det får bli när jag blir snuskigt rik.
  Kram Lizzan

 3. 3
  Lilla Marilla:

  Vilket härligt Youtube-klipp, det gjorde mig riktigt glad! Jag har fått lära mig att rulla – men att gå från mitten och ut mot kanten. På något quiltträff när jag pratade om att rulla blev det många protester, fösa (knô) skulle man göra annars blev det inte riktigt bra. En idé om man skall göra en quilt med bred bård (t ex överkast) är att quilta mittpartiet först och bården separat och sammanfoga med ”quilt-as-you-go” tekniken. Det har jag gjort och det var relativt smidigt.

 4. 4
  Carina i Furulund:

  Din beskrivning av hur det går till när du quiltar passar rätt bra på mig också, har inte riktigt förstått poängen med rullen. Den där drömmen om lottovinsten när fler av oss kanske av olika skäl men visst hade det blivit någon form av quiltmaskin om drömvinsten hade hamnat i Furulund.

 5. 5
  Anna:

  Kul att vi är fler som knölar. :)
  En annan sak som jag inte har begripit är varför man ska föra kvilten enbart uppifrån, det är jättesvårt tycker jag. Om man drar bara i topplagret blir det mest knöligt. Jag föredrar att dra kvilten i alla tre lagen, då blir det mycket jämnare.
  Har ni sett Geta Gramas tips om frihandskviltning? Funkar jättebra!

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen