Anna syr

 

Välkommen Freja

Nej men, vad har vi här?

Nej men, vad har vi här? Något från Tradera månne?

En Husqvarna Freja, nött men fortfarande vacker

En Husqvarna Freja, handvevad. Nött men fortfarande vacker.

Husqvarna tillverkade Freja-serien mellan 1883 och 1925 och sålde över 200.000 exemplar. Trampvarianten var den vanligaste och fanns i några olika versioner. Den handvevade Freja A6 tillverkades fram till 1915. (Källa)

Det är stor skillnad i mängden information på nätet beroende på vilken maskin man söker efter. De märken som var vanliga i USA (läs: Singer) är flitigt omskrivna medan den svenska Husqvarnan inte alls är lika lätt att hitta något om. Det är nästan så jag blir sugen på att gå till biblioteket och rota i hyllorna med industrihistoria för att få ihop mer än två rader text här.
Husqvarna-museet ska tydligen vara bra, har jag läst. Medföljande äkta män kan gå och glutta på motorcyklarna medan symaskinsentusiasterna är lyriska över samlingarna.

Nå, åter till Freja. Det var särskilt handveven som lockade till det här köpet eftersom jag inte hade någon handvevad maskin tidigare.

Luckan för undertrådsskytteln är tydligt märkt

Luckan för undertrådsskytteln är tydligt märkt.

Handtaget är lite skadat men fullt användbart.

Handtaget är lite skadat men fullt användbart.

Antika symaskiner verkar vara som ketchup; man skakar och skakar på Tradera och Blocket i evigheter utan resultat men så plötsligt kommer allt samtidigt. Denna veckan har jag köpt både Freja och den lilla Muller-leksaksmaskinen och i morgon ska vi på långfärd för att hämta hem ett annat fynd. Om nu allt går som det ska, peppar peppar och håll gärna tummarna! På söndag hoppas jag kunna visa bilder på ännu ett nyförvärv.
Hur som helst, innan dess var det evigheter sen jag köpte någon symaskin, eller i alla fall fem månader sedan. Innan den gången var det ett år. Hm, kanske inte så lång tid ändå när jag tänker efter. :)

12 kommentarer

 1. 1
  Annika:

  Ännu ett fynd! Och en sån skönhet! Du har väl snart ett museum själv därhemma? Kram och en önskan om en trevlig lucia-helg!

 2. 2
  Birgitta i Arboga:

  Vilken skönhet!

 3. 3
  Ingrid:

  De här gamla maskinerna är rätt häftiga! De är så gedigna. Tyvärr har jag ingen själv men jag kommer ihåg min mormors. Den drevs av en fotplatta som vickades upp och ner och den kunde bara sy raksöm. Men den sydde vackert, det blev en mycket jämn och fin söm. Jag har kvar en nålbok som hon broderade och sen sydde ihop ryggen med sin trampmaskin. (min mormor var född 1900.)
  Hoppas det blir som du vill med nästa fynd! Jag håller tummarna!
  Hälsn Ingrid

 4. 4
  Ylva:

  Och jag som tyckte jag gick över styr när jag köpte två nya nagellack i onsdags LOL.

  Freja är en riktig pudding – lyllos dig och det ska bli spännande att höra vad du kommer hem med härnäst. Du måste iaf ha en oerhört förstående man ;-D

 5. 5
  eva johansson:

  Tänk om Freja kunde tala och berätta om sitt liv!Grattis till denna lilla underbara sak;/kramis evaj

 6. 6
  Pim Lindahl:

  Vad fick du ge för den? Jag har en likadan (fast bättre skick) som jag ska sälja…

 7. 7
  Towe:

  Hejsan. jag hittade i mitt föräldrahem en H.Sackmans A.B trampsymaskin.ser ut som din.Tror att det står The new singer.på den Det står oxå DIUM B såg det ut som. håller på att tömma huset eftersom båda mina föräldrar. En tatillvarafirma var tänkt skulle hämta den men jag kollar ju då på nätet och hittar dig. Ska jag spara den så svara mig fort för annars kastar min bror den. Den är så vacker. är den värt något tror du?
  eriksson.towe@hotmail.com

  mvh Towe

 8. 8
  Elisabet i Järfälla:

  Hejsan!
  Nu har jag också fått tag i en Freja.Mycket välbevarad och har varit min dotters svärmors och hennes mammas.Kul. när man vet lite om bakgrunden.
  Den är en trampmaskin, köpte den i helgen, så jag har inte hunnit testa den än. Vet du någon firma, som kan ha uppgifter om den här maskinen? Bruksanvisn. eller nåt sådant. Skulle vara kul att kunna mer om maskinen.
  Hälsn Elisabet i Järfälla

 9. 9
  Ronja:

  Hej…. jag har en freja tramp och den verkar ha samma sätt att trä maskinen på som din….
  jag har dock inte listat ut hur man får i spolkapseln i maskinen… skulla va såå tacksam om du ville hjälpa mig…. vilda_babyn@hotmail.com

 10. 10
  Anna:

  Ronja – kul att du vill använda din fina Freja! Jag ska titta lite närmare på undertrådsmekanismen och se vad jag kan klura ut.

 11. 11
  Esse H:

  En riktigt fin Freja som du fått tag på, grattis. Hoppas du går igenom den och sedan låter den komma till användning. Jag har hela tiden ögonen öppna efter en handjagare, och en vacker dag så…

 12. 12
  Linda S:

  Bedårande! Jag har en betydligt fulare Husqvarna 12 som förlorat sitt bord så jag tänkte konvertera den till vevmaskin – om jag får tag i en vev…

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen