Anna syr

 

Samla din inspiration

Här kommer mitt bästa tips för att samla inspiration: Att bokstavligen samla inspiration. Ofta sitter man vid datorn och ser den ena vackra kvilten/duken/grejen efter den andra och tänker ”Wow, den där skulle jag vilja göra”, ”Himmel så fint!” eller ”Tänk om jag kunde göra en sådan”. Det kan vara ett mönster som fångar uppmärksamheten, en smart layout, en färgkombination, en applikationsdetalj, ett kviltmönster eller vad som helst.

När jag ser såna bilder (och det är ofta) sparar jag ner bilden på min dator i en mapp med namnet Inspirationsbilder. Den är som ni kanske gissar ganska omfattande vid det här laget, efter flera års samlande. 2.488 objekt innehåller den för tillfället varav 52 är mappar att finsortera i.

Så här ser det ut i mitt bildvisningsprogram. Till vänster alla mappar, i mitten miniatyrbilder och till höger en bild i full storlek.

Så här ser det ut i mitt bildvisningsprogram. Till vänster alla mappar, i mitten miniatyrbilder och till höger en bild i full storlek.

Jag har sorterat bilderna efter mönster, teknik, motiv eller ändamål lite beroende på vad i bilden som fångade min uppmärksamhet. Ibland är jag intresserad av en särskild teknik och då samlar jag särskilt på den sortens bilder tills jag känner att jag har blivit lite mätt på dem.
När jag sedan vill göra något i den tekniken har jag ett antal bilder att bläddra igenom efter inspiration, tips och olika variationer. Det slutar alltid med att jag gör något helt efter eget huvud :) men jag tycker att det är väldigt värdefullt att ha en stor palett att inspireras av.

Det andra stora användningsområdet för inspirationsbilderna är som skärmsläckare. Jag har en skärmsläckare som visar bilder från en särskild mapp och den slumpar fram den ena härliga kviltbilden efter den andra. Det är både uppiggande och avslappnande – det finns skäl till att man ska ha fint omkring sig på jobbet och det är för att man ska må bra. Och vad kan vara bättre än en personligt utvald samling av bilder på ens favoritkonst?

En brasklapp har jag här: Det är lagligt att spara bilder för personligt bruk men det är inte tillåtet att sprida dem vidare utan upphovsmannens tillstånd. (Om ni undrar över bilden ovan så får jag egentligen inte visa den eftersom jag inte har uttryckligt tillstånd. Jag tar risken ändå – det är brukligt i bloggar om man hänvisar till skaparens blogg/namn/webbsida och så länge man inte tjänar pengar på det.)
Det jag vill komma fram till är att det är tillåtet att samla bilder och upphovsrätten gäller bara för när man publicerar vidare.

Ett sista tips: Om man köper en digital fotoram kan man fylla den med inspirationsbilder och ställa i syrummet eller någonstans där man vill ha inspiration. Kan också vara en perfekt julklapp till din bästa kviltkompis.

Ha en bra dag idag och gläds åt all inspiration och kreativitet som finns runt oss!

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen