Anna syr

 

Leksakssymaskiner, funkar de?

En Campbell Toy No Muller-019, det är vad min lilla leksakssymaskin är enligt den lärorika sajten Bob Campbell’s Online Guide to Toy Sewing Machines. Tyvärr är sajten rätt gles på innehåll, många sidor är tomma etc, men själva symaskinsguiden är guld. När man väl har hittat den. Den börjar som en lista på tillverkare, och sen är det bara att bläddra och leta. Och längta efter att äga massor av vackra små symaskiner.
Tack till Gudrun Ryberg för länktipset!

Min maskin

Min maskin

I dag vet jag lite mer om leksaksmaskinen än jag visste i förrgår när jag först presenterade den. Den är tillverkad av företaget Muller runt 1930 och just den här modellen är ganska vanlig. Här kan man se en bild på en likadan i fint skick, fast med en annan dekal och alla delar på plats.

Muller 019 från Bob Campbell's Online Guide

Muller 019 från Bob Campbell's Online Guide. Klicka för att se hela informationssidan.

Gudrun och jag har haft en liten mailkonversation om de här maskinerna. Min tes är att de är gjorda för att fungera på riktigt, förutsatt att de är hela och korrekt justerade. Hon har provsytt sin men den lyckades bara åstadkomma en rad öglor som jag förstod det. (Stämmer det Gudrun?)
Gudruns maskin är en Casige tillverkad mellan 1905 och 1930 enligt guiden.

Gudruns symaskin och dess öglor

Gudruns symaskin och dess öglor. Tack för bilderna Gudrun!

Det ser ut som att det är en kedjestygnsmekanism under stygnplåten, med en liten hake som griper tag i tråden när den förs ner så att tråden binder sig själv. Som när man virkar luftmaskor ungefär, fast genom tyg.
På den fantastiska sajten How stuff works finns en väldigt tydlig illustration på hur kedjestygnen funkar, och även de vanliga stygnen med undertråd.

På min maskin rör sig den här lilla haken fram och tillbaka mellan kl 11 och kl 1 och stryker vid nålen, så jag tror den ska fånga upp tråden. Men jag vet inte vad som får haken att röra sig. Jag gissar att den på något sätt ska ha en förbindelse med underredet på matartänderna, som i sin tur ska sitta fast vid den nedre armen på framsidan av maskinen.

Ser defintivt ut som en hake i mina ögon.

Ser definitivt ut som en hake i mina ögon. Gudruns maskin.

Ni som har såna här maskiner, det skulle vara hemskt roligt om ni ville provsy och berätta hur/om det går!

En kommentar

  1. 1
    Anna-Greta Svensson:

    Hej Anna! Jag var tvungen att ta fram min leksakssymaskin som jag fick när jag var liten.den sydde jag på och det var kedjestygn,funkade riktigt bra.Den är gjord i Tyskland.Ingen dyrgrip-säkert köpt från Åhlenskatalog som fanns i alla hem på den tiden.Det är en hake som tar tag i tråden och gör kedjestygnet.Jag har t.o.m.den ursprungliga trådrullen kvar!Lycka till med dina fina maskiner!Kram/A-G

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen