Anna syr

 

Essex miniatyrmaskin

Den här miniatyrsymaskinen kommer från Essex Engineering Works, Wanstead, England, och är tillverkad runt 1950. Bredden är 22 cm och höjden 20 cm. Det var en populär maskin som är ganska vanlig idag. Essexen levererades monterad på träplatta och liknar väldigt mycket den lilla Singer 20.

Mer om den här maskinen kan man läsa på Sewalot.com. Tillverkaren Essex Engineering finns än i dag men gör inte längre symaskiner. De har dock en informationssida om den saligen insomnade symaskinstillverkningen och erbjuder också en manual i pdf-format för den här maskinen.

Essex minisymaskin framifrån

Framifrån

Snett bakifrån

Snett bakifrån

Uppifrån

Uppifrån

Snett underifrån. Här ser man kedjesömsmekanismen och kuddhjulen i veven. Fint!

Snett underifrån. Här ser man kedjesömsmekanismen och kugghjulen i veven. Fint!

Essexen är som synes en kedjesömsmaskin och den fungerar alldeles utmärkt. Att jag inte lyckas få någon snygg söm hänger nog mest på att jag förmodligen inte har trätt den helt rätt och på att trådspänningen säkert är helt uppåt väggarna. En söm blev det i alla fall, även om det trasslade något förskräckligt undertill. Enligt manualen från tillverkaren beror det på för låg trådspänning, men det ska jag leka med en annan gång.

3 kommentarer

 1. 1
  L8 i Ängelsberg:

  Oj, vilken sötnos. Som samlare av symaskiner sitter jag här och dreglar. Jag räknade nyss igenom mina maskiner och kom fram till att jag har 19 maskiner i min symaskinspark. Alla är inte kontrollerade om de fungerar och jag vet att jag har åtminstone 5 maskiner som jag använder för olika ändamål.
  Det är jättekul att samla symaskiner men det kan blir trångt om saligheten ibland.
  Kram
  L8 i Ängelsberg

 2. 2
  Anna:

  L8 – oj, nitton maskiner! Har du något symaskinsgalleri man kan få kika i?

 3. 3
  Anna-G Johansson:

  Vilken liten pärla! Förunderligt att den fungerar ännu. Det betyder att någon har vårdat den ömt.

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen