Anna syr

 

Kreativitetskurs del 9: Traplatto

Den här gången hade jag tänkt prova att sy trapunto (när vissa delar av kviltningen är extra uppstoppade och puffiga). Metoden jag ville använda har jag sett i flera olika program på webb-teve och den verkar enkel:

1. Kvilta motivet en gång med bara framsidestyg och ett lager vadd. Använd vattenlöslig tråd.
2. Klipp bort överflödig vadd på baksidan.
3. Lägg på det heltäckande vaddlagret och baksidan.
4. Kvilta hela täcket – inklusive den del som du redan har kviltat en gång!
5. När det är färdigt, blöt kvilten så den vattenlösliga tråden försvinner och bara den riktiga kviltningen finns kvar.
6. Beundra.

Jag använde ett kviltmotiv som jag hittat på Patsy Thompsons blogg. Jag skrev ut den på vanligt skrivarpapper och lade ihop den med framsidestyget och trapuntovaddlagret. För att få bättre glid på undersidan lade jag ett lager vanlig vliesofix underst. Sen kviltade jag runt motivet med den vattenlösliga tråden.

Kviltdesignen sydd med vattenlöslig tråd

Kviltdesignen sydd med vattenlöslig tråd

Baksidan

Baksidan – här ser man att jag bara sydde runt motivet.

Jag glömde ta en bild på när jag klippte bort den överflödiga vadden, men jag klippte bort den så nära sömmen jag kunde.

Sen kviltade jag med min riktiga kvilttråd, den blev en blåmelerad tråd. Egentligen hade jag tänkt använda en trådfärg som inte syntes mot tyget för att trapunton skulle framträda, men det glömde jag visst.
Det andra lagret vadd hoppade jag över så ytterkanten är bara de två tyglagren.

Att plocka bort pappret var inte så kul. Jag tänkte att det skulle gå lite enklare, ungefär som med paper piecing, men jag hade nog inte tänkt på att det var så många små vinklar och vrår överallt.

Pappret ska bort

Pappret ska bort

Baksidan

Baksidan – trådspänningen var visst lite sisådär

Framsidan

Och så blev framsidan när pappret (ja, det mesta av det) är borta.

Framsidan

Det blev inte så mycket lyft av vadden.

I efterhand konstaterar jag att det inte blev så mycket puff som jag hade hoppats på. Det beror nog på att det bara är ett lager vadd, det hade nog behövts två. Och den färgade tråden fångar ögat så man inte ser texturen. En trapunto blev en traplatto. Jag måste nog göra ett nytt försök med det här, med mer vadd, diskret tråd och med motivet på wash-away!

4 kommentarer

 1. 1
  Gudrun:

  Fin instruktion du gjort.Ett papper,som är bra att rita kviltmönster på,är Golden Threads Quilting Paper.Det kan man se igenom och är lätt att ta bort.Dock för tunt att printa ut på (tror jag).
  Hälsar Gudrun

 2. 2
  Anna:

  Gudrun – tack för tipset! Det kan vara värt att prova, om jag ska göra några större projekt. Man skulle kunna skriva ut på ett tunt papper om man tejpar fast det på ett vanligt skrivarpapper.

 3. 3
  Camilla:

  Hej Anna!
  Det är så himla kul och läsa om dina kreativa ”äventyr” tycker jag. Det känns väldigt lockande att gå något liknande själv men då är det nog bra om det är organiserat, någon som kan få en att tänka till och släppa alla tankar kring hur det SKA var.
  Ha det finast och kämpa på!

 4. 4
  Anna-G Johansson:

  Kul metod!
  Vad du kommer på roliga saker att prova. En kreativitetskurs ligger högt på önskelistan efter dina inlägg!

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen