Anna syr

 

Trassel – kreativitetskurs del 4

Övning 4 i kreativitetskursen. Här var jag lite stressad och ofokuserad så jag är inte helt nöjd med min insats. Men hur som helst, det fick bli så som det blev.

Jag har länge tänkt prova bobbin play, alltså när man syr från baksidan med en dekortråd som undertråd. Med den tekniken kan man maskinsy med specialtrådar som inte går in genom trädning och nål från ovansidan. Men har man dem på undersidan behöver de inte ens gå igenom undertrådsspänningen, det räcker med att linda upp dem på spolen och sedan fiska upp dem med övertråden. Man får bara komma ihåg att släppa efter övertrådsspänningen en del och prova sig fram till något som blir fint.

Detta ville jag alltså prova med lite olika trådar. Jag gjorde en kviltmacka med blå framsida, bomullsvadd och randig baksida. Det randiga valde jag så att jag skulle ha något att sikta längs när jag sydde eftersom jag ville ha raka linjer av dekortråd.

Trassel, baksida

Så här sydde jag på baksidan/ovansidan.

Så jag skred till verket och började med en guldtråd. Den gick bra att sy med, men den var inte särskilt tjock. Sen hittade jag ett cerise 3-mm satinband och det var lite knepigare. Då funkade inte matningen eftersom det blev så tjockt på undersidan. Fram med sprätten. Sen provade jag att frihandssy några krumelurer och blommor, det gick bättre.

Broderigarn blev väldigt fint när jag väl hade hittat rätt trådspänning. Men sen tröttnade jag och kunde inte hitta fler olika trådar heller, så då bestämde jag att det fick vara färdigt. Sicksackade kanten med broderigarn på undersidan, det blev läckert, och knöt ihop trådändarna till en tofs.

Trassel, framsida

Och så här blev det på framsidan/undersidan.

Det här verket får heta Trassel, för det blev en hel del sådant att svära över och sprätta upp. Det enda som gick problemfritt var kantningen, och det är nog också den jag är mest nöjd med.

Det här är en rolig teknik men det kräver nog mer förberedelser och testande än jag gav mig tid till. Väl man får till det kan man göra både vanligt broderi och sidenbandsbroderi, om man nu är lagd åt det hållet. Någon gång i framtiden kanske.

På tisdag är det dags för kurskväll nummer två, det ser jag fram emot. Ska bli jättekul att se vad de andra har gjort och att få en ny inspirationskick!

5 kommentarer

 1. 1
  pia:

  Tack så väldans Anna för dina berättelser! Det här är alldeles nytt för mej och jag ska absolut prova…Fiffigt värre!
  kramen/pialuttan

 2. 2
  Flisa:

  Den teknikken har jeg hatt lyst til å prøve meg på. Ser jo så utrolig spennende ut. Og du verden så mye fin tråd man kan bruke! Har bare ikke tatt steget ennå. Ser jo vanskelig ut å sy med satinband, men det gav en flott effekt! Lykke til videre! Ha en fin dag!

 3. 3
  Birgitta Stéen:

  Det var ju ett jättekul sätt om man vill sätta extra piff på nån qult,
  och din provlapp blev ju fräsig.

 4. 4
  Camilla:

  Tack Anna för att du delar med dig!Det är så spännande att se och läsa om vad du gjort/lärt dig.
  Ha det finast Camilla

 5. 5
  Ullastina Wastegård:

  Detta testade jag en gång på en kurs för Mikael Svensson. Jag gjorde det med glittertråd. Kul och effektfullt. Jag hade nästan glömt bort det. Tack för påminnelsen!

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen