Anna syr

 

Tradition – kreativitetskurs del 5

Då var det dags för lektion 2 i kreativitetskursen. Dagen hade varit jobbig och körig och jag kom till kursen med andan i halsen  och axlarna uppdragna till öronen. Men väl vi var på plats i Evas nya fina lokaler och kursledare Anna började med sina avslappningsövningar rann alla spänningar av och jag kunde andas fritt igen.

Det var väldigt intressant att se de andras övningskviltar. De hade gjort tre övningar hemma precis som jag och det var mycket varierande resultat. Som vanligt hade jag kameran i handväskan hela tiden så det blev inga bilder, men förr eller senare ska jag nog lyckas plåta andras övningar med.

Denna gången bestämde jag mig för att prova att sy ett log cabin-block för hand som man gjorde förr i tiden. Man tager ett kvadratiskt underlagstyg och märker ut diagonalerna. Sedan använder man de linjerna för att placera mittentyget och syr remsorna runt det precis som med vanlig foundation piecing. Jag använde ett blått bakgrundstyg och en halvtunn vadd som underlag så blocket blev också kviltat samtidigt.
Eftersom blocket bara är 5,5 tum och inte ska sys ihop med några andra block valde jag att kanta med de yttersta remsorna. Jag vek in dem och sydde ner på baksidan som man gör med en vanlig lukkekant.
Handsydd log cabin på traditionellt vis

Handsydd log cabin på traditionellt vis

Det gick riktigt smidigt att sy så här. Det tog mig ungefär en timme att sy färdigt blocket (förutom kantningen) och man skulle lätt kunna sy ihop flera såna här block till en quilt-as-you-go-kvilt. Jag kommer nog att sy så här fler gånger, det är enkelt och man kan göra av med massor av scrapsremsor. Rekommenderas varmt som resepyssel!

Färgerna? Jo, har ni sett att det inte är något rosa denna gången? Jag tänkte utmana mig själv :) och det var faktiskt lite svårt. Fingrarna drogs hela tiden till de rosa remsorna och jag fick anstränga mig för att välja andra färger.

En annan sak som är lite annorlunda är att jag inte har några som helst dekorationer denna gången. Jag insåg igår när vi pratade om våra alster att jag hade tokdekorerat de tidigare övningarna på ett sätt som inte alls är likt mig. Det är lite intressant – jag antar att något i mig ville prova på och undersöka det. Men när jag tittade på dem bredvid varann kände jag att det inte alls var min grej. Jag syr lappteknik för färgerna, mönstren och geometrin, inte för att utsmycka och dekorera. Även om det såklart är kul ibland det med. :)

Och så en annan sak: Det har varit bloggtorka här ett par veckor, jag har varit helt uppe i jobbet, körkortet och en massa annat. Det kan nog tänkas fortsätta så några veckor till innan vi är ute ur tunneln. Men hav hopp, kära vänner, och håll ut! Jag hoppas hinna skriva som vanligt igen inom någon månad!

8 kommentarer

 1. 1
  Ann-Christin i Svalöv:

  Vilket fint block! Jag har börjat tycka om att sy för hand, men log cabin får jag nog tänka på! Jag tar med mig mina hexagoner i morgon när jag åker till Stockholm, bra resepyssel! Tar även med mig lite facklitteratur, mindre roligt. Vet nog vad det kommer bli mest av!!!!!!
  Skall njuta av mässan på fredag!

 2. 2
  Gunilla W:

  Fint block! Kul att Du prövat att sy för hand och gillade det. När jag en gång i tiden började sy (i USA) var det handsömnad som gällde.
  kram
  Gunilla

 3. 3
  Ylva:

  Jättefint block och det verkligen lyser h-a-n-d-a-r-b-e-t-e (i ordets bästa bemärkelse) om det. Den där inspirationskursen verkar lyckad, lyllos dig:-)
  Kram,
  Ylva
  PS Har du fått uppkörningstid än ? ;-9 DS

 4. 4
  Anna:

  Ylva – tack! Det går lite ryckigt framåt med körkortet eftersom jag ofta glömmer att boka nya tider. Nu hoppas jag att det blir klart innan jul.

 5. 5
  Anna-G Johansson:

  Log cabin är så fint, alltid! Såg i nya Quiltemagasinet att det fanns en ”log cabin with a twist” som var jättefin. Den vill jag prova, och pp är ju alltid roligt.
  Kul att också prova lite gamla tekniker, och för hand!
  Dessutom blev det snyggt!
  Jag saknar dina inlägg, förståss, så jag ser fram emot när tiden räcker till för dig!
  Glöm inte bort att andas om det blir mycket!

 6. 6
  Ylva:

  Men Anna – man måste boka en ny tid direkt man är klar med en lektion eller allra helst, boka upp ett antal när man endå är på bilskolan. Tro på en överårig dam – man måste få kontinuitet på körningen antingen man kör i skola eller privat:-)

  Det tredje tyget från vänster, det svarta med en karp?? och ett hjul-i-hjul i juvelsfärger – kommer du ihåg vad det är för nåt? Ser urläckert ut!
  Ha en skön helg,
  Ylva

 7. 7
  Anna:

  Ylva – jo jag vet, jag är bara så himla glömsk ibland. Dumt nog. Det svarta tyget är nog Laurel Burch tror jag, det var scraps jag fick av Eva W för ett tag sedan. Tycker också det är coolt.

 8. 8
  Anna Densert:

  Hej!
  Kul att se din blogg och hur fint du visar och skriver om vad du gjort på kursen! Det ska bli spännande att läsa dina reflektioner över resten av quiltarna som du gjort och kommer att göra!
  Vi ses om en månad!
  Anna

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen