Anna syr

 

Den gyllene tråden – kreativitetskurs del 3

Inför den tredje övningen i min kreativitetskurs funderade jag på att prova flätteknik med olika material. Det som fångade mitt intresse var innerpåsarna till snabbgröten som Treåringen får om kvällarna, en silvrig, ganska stadig plastpåse med en blank och en matt sida. Beväpnad med en sådan satte jag igång.

Jag skar upp en påse i remsor på 1 tum och började leka med flätning. För att de glatta remsorna skulle hålla sig på plats tejpade jag fast dem på skärmattan. Jag varvade med blanka och matta remsor vertikalt och olika tyger horisontellt i lite vinkel. Det blev en lyckad bakgrund men det behövdes något mer, så jag ville tillföra en tredje riktning. Lösningen var färgade tejpremsor som fick utgå från ena hörnet och löpa tvärs över bakgrundsremsorna. Klart bättre.

Den gyllene tråden. Kreativitetskurs del 3

Den gyllene tråden. Kreativitetskurs del 3

När jag hade kommit så långt insåg jag att allting utom silverremsorna var rosa. Ja okej, ett brunt och ett vinrött band hade jag men helhetsintrycket var avgjort rosa. Jag blev inte ens förvånad. Jag får nog acceptera att jag har en rosa period nu, precis som Picasso hade efter sin berömda blå period. Tur att man är i gott sällskap. :)

Men det var inte färdigt där, det behövdes mer. Jag kom att tänka på den fina blå femtiotalsknappen jag fick av Anna-G på Pumlans flitiga fingrar innan i veckan, den skulle passa bra. Och med lite fler blå knappar kunde jag förstärka min tejpdiagonal. Sagt och gjort, med fjorton knappar ordnade från ljust till mörkt blev det riktigt bra.

Fast det var fortfarande lite tomt och för lite färg – vad göra sedan? Gult ville jag ha för att ge värme till de andra färgerna, men hur? Pärlor? Nej, alldeles för jobbigt att sy dit. Ett band? Nej, det skulle krocka med banden i bakgrunden. Något broderigarn? Franska knutar? Hm, kanske.
Jag hittade ett tjockt solgult blankt garn i gömmorna och bestämde mig för att göra en linje som ringlade fram mellan knapparna längs diagonalen.

Kvällens bästa sybehör

Kvällens bästa sybehör

Men attans vad det var svårt att få igenom tråden! Med fingrarna var det omöjligt att dra igenom nålen, med tänderna likaså. Sen tog jag fram nåldragaren jag har till handkviltning och det blev inte mycket lättare. Till sist gick jag efter en rejäl tång från verktygslådan och då gick det bra!

När den gula tråden kom på plats efter mycket möda var det plötsligt färdigt. Det behövdes inget mer, den ringlande gyllene linjen knöt ihop och balanserade upp hela kvilten. Därför får projektet heta Den gyllene tråden.

Vad tycker jag om den nu lite senare? Jag är nöjd med att ha provat en ny teknik och ett nytt material, färgerna är lyckade men den säger mig ingenting. Den förra övningen, Baksida Framsida, satte igång en massa olika tankar medan denna mest var en lek med olika material. Men hur som helst, det är alltid lärorikt att prova på nytt.

11 kommentarer

 1. 1
  Monica Löfstedt:

  Vad läckert det där blev! Min favvoknapp var den stora ljusblå uppe i hörnet.

 2. 2
  Birgitta Stéen:

  Den blev ju jättebra, vad skicklig du är med färger!!!

 3. 3
  Ann-Christin i Svalöv:

  Det där blev ju jättefint! Skulle du orka göra något större projekt, utifrån dina idéer. Det verkar ju vara lite jobbigt för fingrarna?

 4. 4
  Anna:

  Ann-Christin – tack! Jag skulle inte vilja göra något stort projekt med såna här material, men annars kan jag gott börja helt planlöst och se som händer. Det jag jobbar på att lära mig nu är att fortsätta på mitt projekt tills det är färdigt och att hitta lösningar längs vägen även när det blir jobbigt. Behålla koncentrationen på det man gör, det är ju inte det lättaste alla gånger. :)

 5. 5
  Gitte:

  Hvor er det fantsatisk hvad du får ud af lidt forskellige materialer. Det er rigtig spændende. JEg glæder mig til at se hvad der kommer senere.

 6. 6
  Anna-G Johansson:

  Men så kul att knappen kom till användning! Ditt experiment blev ju verkligen roligt tycker jag. Kluriga lösningar!

 7. 7
  Maria Linde:

  Superläckert. Du är ju jätteduktig vad kommer härnäst.

 8. 8
  Katarina:

  Vilken härlig kurs det verkar vara! Kul att få in lite lite oväntade material, som med påsarna här. Ser jätteläckert ut! Kram Katarina

 9. 9
  Veronica:

  Så läckert, kram Veronica

 10. 10
  Camilla:

  Jag tycker att det blev hur läckert som helst och jag har gått och väntat på del 3 och nu väntar jag med spänning på del 4.
  Kram Camilla

 11. 11
  Anna:

  Camilla och alla andra – varmt tack för era glada tillrop! Det är jätteroligt att höra!
  Jag hade tänkt sätta mig med övning 4 först i går, sedan i kväll och nu är det redan sent. I morgon kanske, om nu allt klaffar? Sen är det kurskväll igen på tisdag nästa vecka.

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen