Anna syr

 

Trendspaning: Hantverksrevolution

Mysigt täcke till stridsvagnen. Foto från DN.se.

Danska konstnären Marianne Jørgensens stridsvagnsprojekt ”Pink M.24 Chaffee” mot USA:s krig i Irak. Foto från www.marianneart.dk.

DN har den här fantastiska bilden på webbtidningen idag och skriver om den pågående hantverksrevolutionen. Det handlar om craftivism – activism+crafts, att använda hantverk som politiskt verktyg – allt från den numera ganska vanliga grafittistickningen till queer baklängesvirkning och fredsaktivism. Intressant och läsvärt!

Läs mer om Marianne Jørgensens rosa stridsvagnstäcke på www.marianneart.dk.

Lappteknik var från början var ett sätt att ta till vara på tygrester men har utvecklats till en enorm marknad med en massa måste-ha-saker. Den som syr av avlagda kläder idag är både originell och lite udda – om det inte är i konstnärligt syfte förstås. Nej, vem behöver sy en fin duk av en urblekt tunika när man kan köpa urläckra tyger från USA?

Alla företag med förståndet i behåll drar förstås nytta av hantverkshaussen och kommer med allt fler nya verktyg, mönster och material.
Det är å ena sidan väldigt roligt och inspirerande, men å andra sidan börjar det kännas lite krystat nu. Hur många olika färggranna yoyo-mallar i plast behöver vi när man för bara ett par år sedan gjorde yoyoar för hand utan problem? Hur många olika linjaler, rullknivar, mönster och mallar behöver vi? Är alla prylar bra hjälpmedel eller fyller de ett behov skapat av marknaden?
Och är det verkligen hållbart att konsumera så mycket för nöjes skull? Det vill man inte gärna tänka på när man står där i butiken och fingrar på de inspirerande godsakerna.

Kviltmarknaden är visserligen översvämmad av prylar men jag tror nog scrapbooking växer ännu mer.
För bara några år sedan var det fint och fiffigt att dekorera albumet med resebilderna genom att sätta dit bussbiljetterna från lokalbussen i Thailand och ett par torkade blommor – nu köper man dekorerat syrafritt papper, specialpennor och allt möjligt massproducerat pynt för att dekorera sina bilder eller bygga egna julkort. Thailandsbilderna ligger nog kvar i datorn. Medlet har blivit ändamålet och personligt har blivit opersonligt.

Så vad ska man göra? Inte vet jag, jag är en lika glad shoppare som alla andra. Men visst är det en intressant utveckling att följa?

2 kommentarer

 1. 1
  Ann-Christin Norén:

  Jag håller med dig om att marknaden styr oss allt mer, men som nybörjare följer jag bloggar och letar nya butiker med tyg och tillbehör. Jag blir som en liten ”unge” och vill bara ha och ha! Jag tror ju fortfarande att det är materialet, tillbehören som gör att det blir fint, haha. Nej, det är väl mycket mer som gör att man hamnar i ”träsket”.
  Alla bloggar gör det så lustfyllt att vilja fortsätta!
  Trevlig midsommar!

 2. 2
  Anna-G Johansson:

  Det är fascinerande, absolut. själv har jag alltid gillat återanvänt material, både vad gäller sömnad, stickning, eller möbler och annat som man kan fynda på loppis och auktion.
  men jag älskar också att fynda nya hjälpmedel och vackra nya tyger, det kan ju inte undgå någon.
  Det rosa stridsvagnstäcket skulle vara kul att se här i Boden. En av rondellerna pryds av en kanon, och regementet av stridsvagnar utanför infarten. Bodens Garnision påminns vi ständigt om här. Tänk vad kul om någon taggade dem med sy- eller stickprojekt!

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen