Anna syr

 

Färg, färg och mer färg

Har du problem med att färger inte passar ihop? Har du svårt att välja tyg? Ta då inte bort någon färg, lägg till fler. Och ju mer, desto bättre!

Ungefär så är min färgfilosofi. Eller som Margaret Miller säger: Varför begränsa sig till två färger när man kan ha tjugo? (Margaret Miller är hon som gör Angle Play, ni har väl sett hennes fantastiska kviltar? Om inte, kolla här.)

Detta kom jag att tänka på när jag tittade ut genom fönstret i förmiddags. Solen låg på rhododendronrabatten och den allmänt blandade planteringen intill.

I naturen passar alla färger ihop

I naturen passar alla färger ihop. Klicka för större bild.

Bakom de lila, vita och rosa rhododendrona, bland de blekblå irisarna, de lilablå lupinerna och de mörkblå aklejorna sticker några klarröda vallmo upp. I vänsterkanten tittar en mörkt rödbrun alunrot fram och någonstans där bredvid finns även en ljust karamellfärgad. Och så har vi alla de gröna, de jordbruna och de träbruna färgerna. Häftigt nog passar allt ihop!

Om någon skulle föreslå en kvilt med de här färgerna skulle det låta rätt konstigt, men när man ser det funkar det hur bra som helst. Och om det inte gör det så fyll på med några färger till tills det börjar tala till dig!

För att bevisa den här tesen för mig själv och er gjorde jag ett experiment. Jag tog fram ett tyg som inte passar med vad som helst och lade ihop det med ett annat som det inte passade ihop med. Det tog faktiskt några försök innan jag hittade en kombination som inte funkade, tyger vill liksom passa ihop. :)

Kass kombination 1: Gult och ljusblått

Kass kombination 1: Gult och ljusblått. Ingen kontrast över huvud taget.

Kass kombination 2: Grönt och turkos

Kass kombination 2: Grönt och turkos. Låg kontrast, färger som skär sig.

Kass kombination 3: Cerise och orange

Kass kombination 3: Cerise och orange. Intetsägande mönster, ganska låg kontrast.

Efter att ha letat runt i lådorna en stund kom jag på att några av de svårmatchade färgerna påminde om krysantemumtyget jag köpte på NQT, så jag tog fram det och testade lite. Och vips – med hjälp av ett gult och ett vinrött tyg förvandlades de trista kombinationerna till en helt gångbar färgskala!

Men tillsammans blir det fint!

Men tillsammans blir det fint!

Det här skulle jag mer än gärna använda till ett projekt faktiskt. Jag ska nog lägga undan dem tillsammans och se om något lämpligt dyker upp.

Det är nästan ännu bättre utan det blommiga ...

Det är nästan ännu bättre utan det blommiga. Hm, varför inte lägga till ett schackrutigt också?

Nu kanske inte just du tycker att de här färgerna är så snygga ihop eller att tygerna för den delen är fina – det är helt okej, tycke och smak är så olika. :)
Du har förhoppningsvis färger du gillar i din egen stash och det är den du måste våga leka med. Jag är säker på att du kan dra ihop helt nya och oväntade tygkombinationer om du experimenterar och leker och vågar prova. Testa kontraster i ljushet, mönsterstorlek och använd färgskalor – använd fem nyanser av rosa och lägg till en knallgul eller en mörkgrön, eller både och!

10 kommentarer

 1. 1
  Lizzan:

  Visst är det härligt att leka med färger och blanda lite härligt galet. Jag tycker tygerna du plockat fråm ä härliga ihop och jag hoppas att du snart hittar ett passande projekt för dem!
  Kram Lizzan

 2. 2
  Anna-G Johansson:

  Jag har absolut beslutsångest när det gäller färgval. Väldigt svårt ibland. Sedan köpte jag ett litet hjälpmedel, en ”rainbow color selector”. Den brukar jag ta till hjälp ibland, och då känns det lite tryggare. Jag är alldeles för feg många gånger. Jag skulle vilja använda kontraster mer, och vara modigare när jag kombinerar, som du visar här.

 3. 3
  Anna:

  Anna-G: Hm, är det en sån där cirkel med färger runt kanten och titthål inuti? Jag har en sån men har aldrig fattat hur den ska användas. Du kanske kan ge en liten demonstration? För om den verkar bra skulle jag gärna lotta ut min. :)

 4. 4
  Ullis:

  Jag är väldigt feg när det gäller färger och vågar absolut inte blanda så där modigt! Det är väl dags att börja träna på det kanske?! Kramar Ullis

 5. 5
  Lena:

  Jag har ännu inte kommit så långt att jag kan blanda för mig oblandbara färger, men när andra gör det så blir det ju så härligt.
  Dina bitar är jättehärliga tillsammans. Peppar,peppar nån gång måste jag ju våga.
  Ha de.

 6. 6
  Maria:

  Det ser super fedt ud Anna. Det er jeg spændt på at se noget mere til. Kram

 7. 7
  Anna:

  Lena: Visst ska du våga! Du behöver ju inte sy ihop dem, det räcker med att lägga dem bredvid varann på bordet så ser du om de lyfter varann. Börja med två för dig oblandbara och fyll på tills du har en fin helhet. Kör hårt, lycka till!

 8. 8
  Mia:

  Tack, det var en lärorik lektion, jag måste också våga mera…
  Kram Mia

 9. 9
  Wivi:

  Så läckert det blev. Jag har jättebeslutsångest när jag letar färger som ska passa ihop.

 10. 10
  Lite om färgläran | Ilda:

  [...] är jag ju ändå inne på Annas färgteori. Ju mer man har i quilten/projektet (olika färger och tyger) desto bättre blir det. [...]

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen