Anna syr

 

Mina bästa prylar

Sömnad kan vara en ganska prylintensiv hobby om man vill. Det finns så mycket verktyg, prylar och hjälpmedel att välja på att man ibland inte vet var man ska göra av sig. :) Och de allra flesta kan man klara sig utan. Folk har ju faktiskt sytt i tusentals år utan andra redskap än nål och tråd.

Här är en kort lista över prylar som jag tycker är väldigt användbara.

Favvogrejerna

Favvogrejerna, helt utan inbördes ordning

Skärmatta, linjaler och rullkniv är självklara. Utan dem skulle man få lägga enormt mycket tid på att klippa lappar. Allt var inte bättre förr! :)

Sladdlöst strykjärn är jättepraktiskt för småstrykande där man ofta ställer järnet ifrån sig. Om man ska stryka större projekt är det enkelt att koppla på sladden så värmen håller längre. Sprejflaskan är också oumbärlig för pressning och strykning.

Nåldragare och fingerborg för handkviltning. Utan nåldragaren får jag max två-tre stygn på nålen varje gång men med nåldragaren kan jag ta sex-sju innan jag behöver dra igenom. Det blir bra mycket snabbare och jämnare.

Nålträdare är perfekt för broderitråd och andra trådar som kan vara lite spretiga och envisa. Eller när man har såna där dagar när alla nålar blundar oavsett hur man lirkar med dem. Eller för den delen för att fästa små trådändar efter avslutad maskinkviltning.

Liten broderisax som är vass ända ut i spetsen. Bra för att klippa sömsmåner, småtrådar och annat pill. Även bra för handarbeten man drar omkring i huset eller på träffar.

Beige sytråd funkar till nästan allt.

Vass sprättkniv är viktigt för att slippa svära och  muttra över bakåtsömnad. Tycker du att det är jobbigt och svårt att sprätta så investera i en ny vass sprättkniv som skär fint genom tråden istället för att slita av den. Bättre för både humöret och sömmen.

Blå vattenlöslig markeringspenna för att rita märken och mönster på tyg. Jag brukar rita rejält tydliga linjer och det försvinner omedelbart med en dusch vatten från sprejflaskan. Eller om man rör det med svettiga händer för den delen, så använd något annat varma sommardagar. :)

Vit markeringspenna är det enda som syns på mörka tyger. Försvinner med ånga från strykjärnet.

Liten linjal för att renskära kanter och sömmar och annat finlir. Jättebra för pp till exempel.

Pfiffikus för att mäta småsaker i millimeter. Bra komplement till tumlinjalerna.

Stor kvadratlinjal för att renskära hela block. Ovärderligt att få in hela blocket under linjalen när man renskär!

Hera marker med vass baksida för att snabbpressa sömmar och vända ut hörn.

Glo-Line tape för att markera linjer på baksidan av linjalerna.

Klistersprej 505 är suverän för att fästa ihop lagren i en kvilttopp utan att behöva säkerhetsnåla eller tråckla. Funkar dock bäst på bomullsvadd, polyestervadden är så luftig att den glider omkring i sig själv även om ytan är fäst vid tyget. Klistersprej är också finemang för applikationer, mallar och annat som behöver hållas på plats.

Nåldynor, nåldynor, nåldynor! Med en nåldyna för varje bord och några extra att flytta omkring är det enkelt att hålla reda på olika slags nålar och knappnålar, och så slipper man sätta nålar i armstöden eller tröjan eller tappa dem på golvet.

Hm, ja listan kanske inte blev så kort som jag hade tänkt :) men detta är i alla fall de prylar som jag använder mycket och har stor nytta av.

Vilka är dina bästa prylar? Lämna en kommentar eller skriv ett eget blogginlägg och tipsa oss andra!

7 kommentarer

 1. 1
  Anna-G Johansson:

  Tja, vad ska man komplettera med? det var en ganska så heltäckande lista.
  Jag vet! Symaskinen!!! Den vill jag inte vara utan.
  Jag gillar också min hera-marker, nåldynorna, och inte minst sprättkniven! Den klarar jag mig inte utan. En vass tygsax är också ett måste, både liten och stor.
  Vilka otroligt fina bilder från er mässa, jag har njutit, som om jag var där!!
  Anna-G

 2. 2
  Carina B:

  Mmm, listan är som sagt nästan komplett men det jag vill tillägga är nog de självpåträdande nålarna där man bara ”trycker” igenom tråden ovanifrån. Fanns på symässan i Malmö och där stod det att de var för synsvaga. Ja, ja må vara så men toppen är de tycker jag….

  Quilthälsningar
  Carina B, Växjö

 3. 3
  Karin i Tåsjö:

  Vad är en nåldragare? Jag har en underbar nålpåträdare, framförallt till symaskinsnålar men fungerar även till andra. Man behöver inte se nålsögat ens utan man känner sig fram, den vill jag inte vara utan.

 4. 4
  Anna:

  Karin: Nåldragaren är den lilla gula grunkan precis nedanför rullkniven på bilden. Den är som en tång som griper tag i spetsen på kviltnålen och drar ut den ur kviltningen. Bra om man har lite dåligt grepp i fingrarna med.

  Carina: Självpåträdande nålar har jag inte provat men det verkar som en smart idé. Jag har automatisk trädning på min maskin, tack och lov. Det är riktigt lyxigt.

  Anna-G: Symaskinen ja, den är ju som ens högra arm och vänstra hjärnhalva! Går inte att vara utan!

 5. 5
  Carmen i Malmö:

  Jag kan bara hålla med dig om dina bra-o-måste-ha-prylar, de kan man inte vara utan. Jag ska försöka göra en egen lista men det blir inte nu kl 01.00, mitt i natta. Jag får nog sova på saken och fundera över mina måsten. Sov Gott (du sover väl för länge sedan) och God Natt-kram från Carmen

 6. 6
  Annika:

  Nu har jag lagt upp en bild på några av de saker jag inte kan vara utan :)

 7. 7
  Lisbeth W:

  [...] Vilka är dina bästa prylar….skrev Anna…… [...]

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen