Anna syr

 

Tygrester/scraps

Det där med tygrester och resttyger, det är svårt. Å ena sidan skär det i hjärtat att slänga tyg, oavsett hur liten biten må vara, å andra sidan går det inte att spara på helt oanvändbara bitar. Där emellan måste var och en hitta sina egna gränser för hur sparsam och blöthjärtad man kan vara utan att drunkna i tygrester.

Rester efter Straight Strip Blues

Rester efter Straight Strip Blues

Ni som känner mig vet att jag gärna vill spara allt. Jag har fått sätta en gräns för mig själv på 1 tum i kvadrat, mindre bitar än så har jag slängt bort trots att det svider i hjärteroten.
Men vad sjutton ska jag göra med småbitar på 1 tum? Ett tag sydde jag niorutor av dem men det är ganska så pilligt. Och pilligt är inte kul när man syr med maskin tycker jag, då ska det vara effektivt. Så lådan med entumskvadrater vilar sött för tillfället, i väntan på ny inspiration. Likaså lådan med 1,5-tums trianglar, lådan med 1,5-tumskvadrater och alla de andra lådorna med småbitar i mysko mått.

Helst vill jag ha ett system som fungerar, precis som Bonnie på Quiltville och hennes Scrap Users System. Om ni inte har läst om det så gör det, det är genialt! Men det kräver förstås disciplin och som med alla system måste man använda det för att det ska fungera, och där någonstans brukar många projekt fallera. (Alla som känner igen sig, räck upp en hand.)

Men, det var egentligen inte det jag skulle skriva om. Nej, det var min senaste lura-mig-själv-idé jag ville visa.

dsc04310_webb

Textilskräplåda

I den här lilla plastburken hamnar nu allt textilskräp: trådklipp, avputsade hörn, stadkanter, små vaddbitar och alldeles för små tyglappar. När lådan är full – här kommer det smarta – lägger jag textilskräpet i en för ändamålet tillverkad tygpåse.

dsc04312_webb

Textilskräppåse

Och när den är full kan jag sy ihop den och vips har jag en ganska stadig kudde, samtidigt som jag har lurat min inneboende scrapssamlare och minskat en aning på hushållssoporna.
Om man inte är sugen på en kudde går det nog lika bra att stoppa nåldynor eller leksaksdjur istället.

Min förhoppning är att jag nu ska kunna fokusera på att använda de större tygresterna som översvämmar mina lådor istället för att gneta med pyttebitar som faktiskt gör bättre nytta som kuddstoppning.

Här har jag varit lite duktig och skurit upp resterna efter remsorna till Straight Strip Blues. De remsor som var tillräckligt långa möblerade jag om och skar till fler trianglar av, så nu har jag 32 trianglar till något annat. Och en hel bunt 2,5-tumskvadrater – en bra början på ett bra scrapssystem hoppas jag!

Blå kvadrater för framtida bruk

Blå kvadrater för framtida bruk

Undrar just om jag kan övertala mig själv att dra fram allt småplock ur tyglådorna och skära till det? Lite i taget kanske? Och börja sy av de stora tygerna istället?

8 kommentarer

 1. 1
  Maria:

  Denne diskussion har jeg også ofte med mig selv! Jeg laver planer om fantastiske systemer, men giver mig så til at sy noget sjovt i steder! Nogen mener at bare der er taget en lille bid af et stykke stof er det blevet til en stofrest, meen jeg ved nu ikke. Glæder mig til at høre hvordan det kommer til at gå med dit nye system og hvor mange puder det kan blive til i læbet af 2009!

 2. 2
  Anna-G Johansson:

  Hej du!
  Du är då påhittig. Idén är ju snudd på genial! Jag läste någonstans en som skar alla småbitar till kvadrater, och sparar till ninepatch-rutor, också en bra idé. Så småningom blir det ett täcke. Jag har en gammal hattask som jag sparar småbitar i, och den svämmar över. tror jag ska gå igenom den vid tillfälle. Det behövs organisation när man har mycket tyg.

 3. 3
  Birgitta i Arboga:

  Idén att samla småskräpet till kudde eller det blir väl kuddar!!!! är smart.

  Själv har jag inget riktigt system på så vis att jag skär till allt överblivet. Men alla småbitar hamnar i en stor plastburk i samma hylla som originaltyget. (Jag har mina tyger sorterade, så gott det går, efter färg.) I de burkarna börjar jag alltid letandet när jag t.ex. syr applikationer där det går åt småbitar. Får jag flera remsor eller färdigskurna bitar i en viss storlek kvar, så har jag nyligen börjat lägga dem i plastpåsar med ”dragkedja” och stoppar in en lapp med bredd eller kvadratstorlek.

 4. 4
  Hannah:

  Jag använde faktiskt resterna från min Strip Twist till att göra en bård runt täcket, blev faktiskt riktigt bra. Dock har jag ju fortfarande massa småbitar kvar, som jag inte har hjärta att slänga… De får väl sparas till nästa projekt.

 5. 5
  Anna:

  Birgitta, så smart att förvara scrapsen tillsammans med de stora tygerna! Jag brukar vika in halvstora bitar inuti tyget de kommer ifrån men de mindre scrapsen ligger lite överallt och väntar på att bli systematiserade.

 6. 6
  A-G Svensson:

  Jag slänger ALDRIG småbitar-Vilken kul ide att fylla en kudde-nu ska jag även ta vara på vaddbitar.Tack för tipset

 7. 7
  Monica A:

  Hej,
  sträcker upp handen, fiffig idé. Då slipper man ångesten med att släna scraps och om man endera dagen får lust så är det ju bara att ta fram kudden.

  Fiffigt!

  kram Monica A

 8. 8
  Wivi:

  Fiffigt!
  Jag har tre kakburkar i plast där jag lägger remsor, småbitar och lite större bitar. Kanske läge att börja skära till dem till kvadrater och trekanter i lämplig storlek (remsorna får vara för sig själva även i fortsättningen).

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen