Anna syr

 

Jamenvadf… vad är det för fel?

Den här stjärnan var helt slät ända tills jag började sy i kantbitarna. Den blir buckligare och buckligare för varje bit jag syr i, nu står mitten upp som en liten bergstopp. Alla vinklar stämmer och bitarna i sig är bara 90° och 45°, jag var jättenoga när jag skar. Vad gör jag för fel?

dsc04032_low

Jag vet inte hur stora kantbitarna ska vara. Romberna är 6,5 cm (3-5/8 tum) för det var vad tyget räckte till och kantbitarna måttade jag till efter vad jag tyckte borde passa. De är 13 cm (5-1/8 tum) längs ytterkant.
När jag sydde i den första kändes det som att den passade in men då skulle det väl inte ha blivit så här?

Det ska bli en Amish Dahlia när det är klart, en liten bonad till min farmor som blev helt kär i den jag gjorde till ett byte för en tid sedan. Här är den:

amish-dahlia_low

Den här versionen av Amish Dahlia är inte sydd med romber utan med kvadrater och trianglar men jag vill prova originalversionen med romber som jag har sett någonstans på nätet. Men det ska förstås till blomblad och en cirkel i mitten även på min. Bara jag får ordning på kantbitarna …

Har du någon idé om vad som är fel så snälla lämna en kommentar!

En kommentar

 1. 1
  Anna:

  Skapad av Marit Irene Jektvik 02 dec, 2008 12:12
  Ser du har fått en del tips från Eva och jag tror på henne. Annars tycker jag om Den turkosa Amish Dahlian jättemycket för det var jag som fick den. Den ligger till sig til nåt projekt.

  Skapad av Eva Nordin, Karlskrona 01 dec, 2008 16:33
  Hej Anna!
  Vad jag kan räkna ut så har du rätt mått. Däremot så ser vissa sömmar lite sneda ut (men det kanske bara är så på bilden). Jag brukar inte stryka sömmarna förrän hela blocket är färdigsytt. Jag använder mig av fingerpresstekniken när jag gör sådana här projekt. Jag brukar också vara väldigt noga med att använda en ”scant 1/4 inch”-söm, för att allt ska passa. För att vara riktigt säker brukar jag alltid göra ett litet prov innan jag börjar ett projekt där det är viktigt att sömsmånen är exakt. Jag skär tre remsor, 1 ½ inch breda, syr ihop dem, fingerpressar, pressar och mäter den mellersta som då ska vara EXAKT 1 inch. När jag började sy, var jag en riktig slarvmaja och förstod inte riktigt vikten av att vara noggrann, men ”trial and error” har lärt mig att man sparar en massa tid och möda om man gör rätt från början.
  Det som jag tror har hänt din stjärna är att du kan ha pressat, med ev ånga, så att romberna har blivit något sneda och/eller att sömsmånen kanske är lite sned. Jag tror inte att det är dina trianglar som spökar.
  Kram Eva Nordin, Karlskrona

  Skapad av Ane 01 dec, 2008 15:40
  Hej Anna!
  Om du jämför romberna på den turkisa dahlia och den du syr nu, så ser det ut som om de nya romber är fel storlek . Jag skall titta i en bok jag har och återkomma, när jag kommer tilbaks. Kram Ane

  Skapad av http://www.pumlansflitigafingrar.blogspot.com 01 dec, 2008 12:45
  Hejsan!
  Jag VET inte, men jag spekulerar….kanske du ska göra även kantbitarna i två delar (2 trianglar i st.f. 1) och sy fast dem tillsammans med rombernas raka söm när du syr ihop dem med varandra. Jag tänker också att det kan bero på att det misstämmer i formen på triangeln, att den är för liten, så vinkeln blir för snäv.
  Lycka till!!

  Skapad av Ane 01 dec, 2008 10:54
  Hej Anna!
  Du syr kanske redan bara till sömsmånen på alla bitar och så fatter jag inte att den blir buklig. Hoppas du förstår vad jag mener. Kram Ane

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen