Anna syr

 

En liten Singer från 1910

Den här lilla skönheten låg länge bortglömd i ett gammalt soldattorp i Häglared utanför Borås. Där hittades den 1960 av en tant som röjde på vinden, och hon gav den till en liten grannflicka att leka med.

dsc04155_low

Flickan växte upp, flyttade, tog maskinen med sig och den följde henne i 48 år.
Sen kom hon att tänka på att hennes sömnadsintresserade dotter kanske skulle uppskatta den – och det gör jag verkligen! Tack mamma!

Maskinen är en Singer modell 24-26. Den är tillverkad i Elizabeth, New Jersey år 1910 i en upplaga av 384 exemplar. Det kan man kolla upp om har ett serienummer och den här tabellen från Singer:
http://www.singerco.com/support/serial_numbers.html

dsc04166_low

Den är 22 cm hög och 30 cm bred inklusive veven. En nätt liten dam med andra ord.

Den är ganska nött och skamfilad på framsidan, dekoren är nästan helt avskavd och det är rostfläckar här och var. Några av trädningsöglorna har försvunnit längs vägen men i övrigt är den komplett och fungerande.
Jag ägnade en förmiddag åt att plocka isär, rengöra och smörja med olja, tops och tandborstar. Mamma byggde en ny trådrullehållare och räknade ut hur den skulle träs, och nu går den som en liten svart dröm.

dsc04159_low

Trådspänningen sköts av två brickor som pressas ihop och isär. Man ser tydligt hur det fungerar när man syr. Längst till höger ses den nya trådrullehållaren. Inte direkt original, men den funkar!

På bilden nedan kan man se hur den såg ut i originalskick med en trådögla där trådrullehållaren sitter nu och med en rem till trampa. Det fanns också en sömguide och en dekal med firmamärket. Sömguiden var nog alldeles nödvändig med tanke på att pressarfoten är väldigt smal, syr man efter den får man bara 1/8″ sömsmån.

Modell 24

Tråden löper genom ett hål överst på den närmaste staven och sedan ner till nålen via framsidan. Den bortre skruven som sticker upp är pressarfotstrycket.

dsc04165_low

Nålen är vänd åt sidan och tråden löper in i ögat från vänster. Maskinen syr perfekta små kedjestygn.

dsc04156_low

På baksidan är dekoren välbehållen och lacken nästan helt oskadd.

Nu ska lilla Singern återgå till sin nya plats i mitt syrumsfönster. Nästa gång jag skruvar isär den och smörjer ska jag passa på att ta bilder så ni får se den fina mekaniken inuti!

En kommentar

 1. 1
  Anna:

  Skapad av http://lenastyglappar.blogspot.com 05 jan, 2009 23:23
  Vilken liten godbit, tänk att ha en sådan gammal symaskin. Härligt.
  God fortsättning på det nya syåret.

  Skapad av http://www.pumlansflitigafingrar.blogspot.com 05 jan, 2009 14:06

  Hej!
  Vad kul att du vill delta i utlottningen!
  Anna-G

  Skapad av http://www.pumlansflitigafingrar.blogspot.com 02 jan, 2009 20:51
  Helt underbar gammal maskin. Du verkar ta hand om den på ett bra sätt också. Dessutom är den så dekorativ, vad gör väl lite skav här och där, det ger bara karaktär, som rynkor!
  Anna-G

  Skapad av Deliana 31 dec, 2008 10:43
  Fantastisk gammal maskin! Ta hand om den och den kommer att hålla för evigt. Den syr nog aldrig fel heller. :)

  Skapad av Carmen i Malmö 30 dec, 2008 15:03
  Vilken liten sötnos, att du sen har en historia bakom är ju jättekul och ovanligt. Ett arvegods som är väl värt att spara, den får du vara rädd om. Kram

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen