Anna syr

 

Tips om fri maskinkviltning

Jag är lite chockad och väldigt glad över alla fina ord om mina krusiduller! Tack alla!

Det kom en del frågor om hur jag gör, och här kommer en längre utläggning i ämnet. Hoppas det kan vara användbart för någon.

(Ordet ”frihandskviltning” är väldigt missledande tycker jag, det är så lätt att blanda ihop med handkviltning, så härmed döper jag om det jag gör till ”fri maskinkviltning”. Då vet jag i alla fall själv vad jag menar.)

Jag gick en kurs på Färg&Form för ett par år sedan och lärde mig grundtekniken: stoppfot, dra upp undertråden och sånt. Det jag tyckte var svårt då var att röra den lilla provkvilten jämnt och att få jämna stygn. Men det var en väldigt nyttig kurs och jag rekommenderar varmt att gå en sådan.

Det är stor skillnad på att kvilta en liten provlapp jämfört med att kvilta en större kvilt. Kvilten är större och tyngre och det gör att den rör sig långsammare och jämnare än provlappen som har en tendens att fara omkring rätt mycket och rätt snabbt.
Jag tycker alltså att det är mycket, mycket lättare med en större kvilt! Därför ska jag i fortsättningen träna på stooora provlappar, minst 70×70, för att få rätt tyngd i dem.

En annan fördel med stora prover är att man kan göra stora mönster som passar bättre på en stor kvilt. Tränar man in små mönster på en liten provlapp och tillämpar det på en stor kvilt blir den stora kvilten väldigt tätkviltad och det går åt massor av tid och tråd att få den färdig.

Mitt bästa trick för att få jämna stygn är att sänka hastigheten på symaskinen så att jag kan köra med plattan i mattan. Med en jämn hastighet är det lättare att få jämna stygn eftersom man bara har en variabel att hålla reda på: hur fort du rör kvilten. Annars måste man även tänka på att hålla hastigheten med foten och det är definitivt ett moment för mycket för mig.

Jag skrev till Eva W i en kommentar till krusidull-inlägget: Kviltramen har varit till stor hjälp. Det är jättesmidigt att använda den, den fungerar som ram och handtag samtidigt. Bara att lägga den på kvilten och köra. Det är inte alls lika ansträngande för händerna som att föra kvilten med bara handkraft.

Frihandskviltningsbågen

Och slutligen: Det gör inget om det blir lite ojämnt och knöligt, om bågar blir sneda och linjer buckliga. Det är ingen utom du som tittar så nära på detaljerna och det är ingen utom du som vet hur du hade tänkt att det skulle bli. Det är helhetsintrycket som är det viktiga, inte de enskilda sömmarna.

3 kommentarer

 1. 1
  Anna:

  Skapad av Nette 25 maj, 2008 23:48
  Mycket bra tankar och mycket bra information för mig som inte är så van vid att frihandsquilta på maskin.

 2. 2
  Efwa - Medea:

  Sökte efter information om att maskinkvilta och hittade hit. Tack för informationen. Nu vågar jag nog prova.

 3. 3
  Efwa - Medea:

  Nu provar jag… *läskigt*

Vill du säga något?

This quilting blog is in Swedish only but you are most welcome to stay and look at the pictures!

Sidor

Senaste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Ämnen